Микола Азаров доручив МОЗ розв'язати проблему забезпечення населення якісними і недорогими ліками

Прем’єр-міністр України Микола Азаров поставив перед Міністерством охорони здоров’я низку завдань, які потребують термінового вирішення. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров поставив перед Міністерством охорони здоров’я низку завдань, які потребують термінового вирішення. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

МОЗ в першочерговому порядку має вирішити питання якості ліків, що реалізують у вітчизняних аптеках, та обґрунтованості цін на медикаменти.

«Чому ціни на медикаменти зростають? Зауважте, що я не поставив перед Міністром як невідкладні завдання більш масштабні, радикальні, пов'язані з реформуванням нашої системи охорони здоров'я. Ми їх будемо вирішувати, але на першому етапі я поставив те, що очевидно потребувало наведення порядку», – наголосив Прем’єр-міністр вчора на прес-конференції в Києві.

Глава Уряду зауважив, що саме за результатами виконання поточних завдань Уряд даватиме оцінку керівникам кожного відомства, у тому числі – й Міністерства охорони здоров’я: «Ми кожен сигнал вивчаємо, створюємо комісію, доручаємо розібратися. Але для мене головне – результат. Якщо результатом роботи цього керівника буде наведення порядку, якщо ми побачимо, що стали закуповувати більш якісні ліки, за нижчими цінами, значить все правильно робиться. Якщо цього не відбудеться, отже, керівник не впорався, тоді будемо приймати відповідне рішення».

Микола Азаров додав, що наступним завданням для Міністерства є проведення реформ в галузі охорони здоров’я. Зокрема, у 2011-2013 роках планується ряд заходів щодо поліпшення надання медичних послуг громадянам: будівництво сучасних лікарень, їх оснащення сучасним обладнанням тощо.

Микола Азаров на прес-конференції також пообіцяв перевірити матеріали стосовно звинувачень Міністра охорони здоров`я України Зиновія Митника в корупції.

«Давайте ми не вішатимемо ярликів, поки не будемо впевнені, що є абсолютно об`єктивні матеріали, які підтверджують і доводять ті або інші неправильні дії тієї або іншої людини», – сказав Микола Азаров.

Водночас прем`єр переконаний, що звинувачення очільника МОЗ в корупції пов`язані із заходами, які здійснює Міністр охорони здоров`я в наведенні порядку у сфері закупівель якісних лікарських препаратів, а також – у сфері формування цін на медикаменти. «Наведення порядку в будь-якій сфері, як правило, призводить до того, що той, хто намагається щось зробити і навести порядок, відразу ж піддається критиці, оскільки він наступає комусь на матеріальні інтереси, а матеріальні інтереси у сфері медицини доволі значні», – пояснив він.

Нагадаємо, у ЗМІ з’явилася інформація про лист Глави Департаменту кадрової політики і попередження корупції Міністерства охорони здоров’я Миколи Банчука, адресоване Миколі Азарову.

У листі, датованому 26 липня, пан Банчук заявляє про катастрофічну ситуацію, що склалася в Міністерстві у зв’язку з діяльністю нинішнього глави МОЗ Зиновія Митника. Зокрема, йдеться про те, що Митник причетний до корупційної діяльності ще з часів роботи заступником міністра охорони здоров’я Василя Князевича.

«Як колишній прокурор і радник юстиції другого рангу можу засвідчити, що результатом такого управління має стати кримінальна справа», – йдеться у листі.

У документі перераховані приклади корупційної діяльності міністра, зокрема, про вимагання ним хабарів за призначення окремих ректорів медичних вишів та інших кадрів системи Мінохоронздоров’я. Також у документі йдеться про причетність Митника та його «помічниці», глави управління моніторингу і супроводу держпрограм МОЗ Олени Єфименко, до протизаконної діяльності тендерного комітету при міністерстві.

«Упевнений, що всі наведені мною приклади вимагають перевірки Генеральною Прокуратурою, і я готовий надати додаткові матеріали і свідоцтва. Але Митник порушує не тільки закони України, він компрометує очолюваний Вами Уряд і Вас особисто, і я упевнений, що зараз йому це з рук не зійде, як сходило під час «помаранчевої» влади», – сказано в листі.

Після обнародування цих реплік, Микола Банчук спростовував інформацію, поширену в Інтернеті, щодо листа на адресу Миколи Азарова. Він заявляє, що не писав жодного листа такого або подібного змісту. Пан Банчук переконаний, що неперевірені публікації є частиною брудної кампанії, скерованої на забрудннення зусиль нового керівника Міністерства.

«Здавалося б, після 20 років служби в прокуратурі мене важко вразити… Але безвідповідальним журналістам, що передрукували очевидну фальшивку за нібито моїм підписом, це вдалося. З обуренням прочитав на кількох Інтернет-сайтах наклепницькі за суттю, брехливі за змістом статті з посиланням на буцімто мій лист, скерований Прем'єр-міністру Миколі Азарову. У тексті листа невідомий автор перераховує вигадані провини нинішнього керівника Міністерства охорони здоров'я, де я маю честь працювати нині», – говориться в листі М. Банчука, опублікованому на офіційному сайті МОЗ.

«Обіцяю змусити відповісти і авторів (а ми їх неодмінно знайдемо!) і поширювачів наклепів. Заявляю про готовність і далі працювати в команді Міністерства охорони здоров'я, дбаючи про інтереси громадян України, наших пацієнтів, лікарів!», − пообіцяв Директор Департаменту кадрової політики та запобігання корупції МОЗ України.

Похожие материалы