Призначений директор ДП «Державний фармакологічний центр» (обновлено)

Серйозна плутанина, що призвела до неабиякого розголосу, склалася з призначеням нового директора ДП «Державний фармакологічний центр» (далі - Держфармцентр). У четвер 27 травня 2010 року, з'явилася новина від прес-служби народного депутата Тетяни Б..

Серйозна плутанина, що призвела до неабиякого розголосу, склалася з призначеням нового директора ДП «Державний фармакологічний центр» (далі – Держфармцентр). У четвер 27 травня 2010 року, з'явилася новина від прес-служби народного депутата Тетяни Бахтеєвої, про те, що новим головою Держфармцентру призначений завідувач кафедри управління та економіки фармації Національного медичного університету імені Маскима Горького, Віктор Хоменко.

У п'ятницю на сайті МОЗ була оприлюднена зовсім інша інформація. Новим директором було названо Василя Бліхара.

Чому так сталося, спробувала пояснити "Українська правда":

Голова комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва звинувачує міністра охорони здоров'я Зиновія Митника у незаконному конкурсі з призначення голови Держфармцентру.
Про це вона розповіла "Українській правді".

За словами депутата, згідно з постановою №777 Кабміну від 2008 року, голова Держфармцентру має обиратися на конкурсі шляхом таємного голосування простою більшістю голосів.

"27 травня у Міністерстві охорони здоров'я було проведено другий тур конкурсу. Відбулося засідання комісії, на якому були присутні всі 15 членів. Були також 4 депутати – від Партії регіонів Валерій Коновалюк і я, від БЮТ – В'ячеслав Пєрєдєрій і Сергій Шевчук. Запросили також ЗМІ. ТРК "Україна" вела відеозапис конкурсу", – розповіла Бахтєєва.

За її словами, конкурс було проведено з дотриманням усіх процедур і у результаті таємного голосування переміг доктор фармакологічних наук Віктор Хоменко.

"Він отримав 6 голосів. У присутності камер, народних депутатів Хоменка привітали, потисли йому руку, побажали успіхів у роботі", – сказала Бахтєєва.

Водночас, за її словами, у п'ятницю міністр охорони здоров'я Зиновій Митник, повернувшись з відрядження, зібрав усіх, хто входить у комісію "і дуже жорстко з ними розмовляв".

"Він сказав, що зараз усі будуть звільнені і треба негайно переголосувати призначення голови Держфармцентру шляхом підняття рук. Голова комісії Лазоришинець також розмовляв з усіма у грубій формі. Зібралися, підняли руки і 11 осіб проголосували за дитячого педіатра з Тернополя Бліхара, 1 людина проголосувала за Хоменка", – розповіла Бахтєєва.

"Зараз на сайті вже вивісили оголошення про те, що Бліхара призначено головою Держфармцентру. Це чисте лобіювання особистих інтересів Митника! Він намагався зі мною домовитися, казав, що все буде добре, що ця людина буде працювати. Митник тримає для себе цю посаду. Коли його звільнять з посади міністра, він сам очолюватиме цей центр", – додала вона.

За словами Бахтєєвої, зараз комітет з охорони здоров'я готує проект постанови про заслуховування Митника у Верховній Раді "щодо цього безпрецедентного випадку".

"Напевно, будемо подавати у суд, тому що є відеозапис з таємним голосуванням. Ми також написали листа на ім'я генпрокурора Олександра Медведька, президента Віктора Януковича, спікера Володимира Литвина з проханням розібратися з ситуацією", – сказала вона.

Бахтєєва також сказала, що до того Держфармцентр 5 років очолювала людина, яка не має фармакологічної освіти.
"Наш комітет має факти, що в один день могли бути зареєстровані 20-30 препаратів, одного дня навіть було 200. Ми розуміємо, що неможливо проводити таку реєстрацію, що це йдуть домовні фальсифіковані препарати", – сказала вона.

Держфармцентр – це державне підприємство, спеціалізована експертна установа у сфері реєстрації та контролю за обігом лікарських засобів. Вона виконує реєстрацію препаратів, доклінічні, клінічні та постклінічні дослідження, дає оцінку препаратам на предмет застосування, побічних дій тощо.

Як відомо, Бахтєєва є депутатом від Партії регіонів, вважається близькою до Ріната Ахметова. Митник вважається близьким до прем'єра Миколи Азарова.

Джерела:

Похожие материалы

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Міністерство охорони здоров’я України та Світовий банк продовжать співпрацю у сфері реформування медичної галузі. Цьому була присвячена зустріч заступників міністра охорони здоров'я України Василя Лазоришинця та Ігоря Яковенка з координатором...

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    У МОЗ України відбулася апаратна нарада під головуванням Міністра охорони здоров'я України Василя Князевича, де одним із питань розглянуто стан запровадження телемедицини в Україні.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про додаткові заходи щодо реформування системи охорони здоров'я населення». Згідно з документом, Глава держави доручив Уряду розробити і затвердити Державну програму реформування системи охорони...

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Учора на засіданні Кабінету Міністрів України затверджено проект постанови «Деякі питання удосконалення системи охорони здоров'я» стосовно Основних концептуальні напрямків реформування системи охорони здоров'я.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    На вчорашньому засіданні Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 902, за якою спрощено контроль за лікарськими засобами, які імпортуються в Україну. Документ передбачає лише візуальний контроль за ліками.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Новоспечений уряд Миколи Азарова реформує систему контролю за якістю лікарських засобів. Учора, 17 березня, на засіданні Кабінету Міністрів України було схвалено постанову «Деякі питання реформування системи контролю якості лікарських засобів».

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Стало відомо про кадрові зміни, ухвалені Урядом ще на засіданні 17 березня. Геннадія Падалка звільнено з посади голови Держлікінспекції, його місце посів Олексій Соловйов. Чисельність заступників міністра охорони здоров’я суттєво зменшилася.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Віце-прем'єр міністр України Сергій Тігіпко ветував постанову попереднього уряду Юлії Тимошенко про створення на базі Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» мережі державних аптек.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Теперь, когда следующие выборы будут нескоро, политики дозрели  для проведения реальной реформы здравоохранения. Начать решили с главного − легализации нашей, уже давно платной, медицины.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Вступило в силу постановление Кабинета Министров № 323 от 28 апреля 2010 года, согласно которому правительство забирает деньги, предназначавшиеся на разработку препаратов для лечения инфекций.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Консолідований бюджет медичної галузі на 2010 рік збільшено до дев’яти млрд грн. Про це повідомив Міністр охорони здоров’я України Зіновій Митник під час брифінгу за результатами засідання Кабінету Міністрів України.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    У Верховній Раді України зареєстровано проект постанови № 6406 від 19.05.2010 про звільнення Митника З. М. із посади Міністра охорони здоров'я України.