Прем'єр-міністр України взявся за вдосконалення системи охорони здоров`я

Сьогодні, 16 червня, Прем’єр-міністр України Микола Азаров провів нараду з питань забезпечення доступності для населення якіснлася комплексна дих лікарських засобів, медичних виробів і медичного обладнання. Під час засідання вкотре обговорювали...

Сьогодні, 16 червня, Прем’єр-міністр України Микола Азаров провів нараду з питань забезпечення доступності для населення якіснлася комплексна дих лікарських засобів, медичних виробів і медичного обладнання. Під час засідання вкотре обговорювали довгострокову програму реформування медичної галузі.

Про реформу

Прем’єр-міністр України Микола Азаров поставив перед Урядом завдання розробити комплексну довгострокову програму мінімум на десять років, яка визначить шляхи і засоби реформування медичної галузі країни. Микола Азаров, зокрема, підкреслив, що програма має передбачати доступність медичних послуг для населення, підвищення якості цих послуг, а також – якості медичних препаратів. «Необхідно розробити комплексну програму, яка має бути розрахована не на рік, а, щонайменше – років на десять, і можливість для цього у нас є. Перша проблема – це, перш за все, доступність медичних послуг для населення, друга – якість цих послуг», – зазначив він.

Як повідомив Зиновій Митник, сьогодні в Міністерстві охорони здоров’я ведуть роботу з удосконалення переліку лікарських засобів, що закуповують за бюджетні кошти, для того, щоб вони чітко відповідали затвердженим формулярам лікування.

«Це дасть змогу розпочати введення в Україні першого етапу страхової медицини, а саме – запровадження страхування і забезпечення лікарськими засобами населення України під час амбулаторного лікування», – наголосив міністр.

Прем`єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністру охорони здоров`я Зиновію Митнику взяти під контроль питання щодо забезпечення медичних установ всіх областей рецептурними бланками. Таке доручення глава уряду дав після того, як представник Фармацевтичної асоціації України під час виступу на нараді в Кабміні сказав про те, що лікарі не мають рецептурних бланків, передає кореспондент ІМК.

«Доручаю міністру охорони здоров`я взяти під контроль це питання… Не до такої міри ми бідні, щоб не забезпечити області бланками», – наголосив пан Азаров.

Про контроль за якістю

Глава Уряду окремо зупинився на необхідності впровадження контролю якістю препаратів.

Микола Азаров заявив про необхідність відновлення системи вакцинації громадян, підвищивши при цьому вимоги до якості вакцин. «Ми всі чудово знаємо, що буде осінь-зима, сезонний спалах захворювань. Ми маємо до цього підготуватися, вжити заходів, уже зараз виділити необхідні ресурси, підготувати необхідну базу», – сказав він.

Прем’єр-міністр також доручив Уряду виділити 65 млн грн на закупівлю необхідного обладнання для лабораторії з контролю якості лікарських препаратів.

«Знайдемо ми 65 мільйонів і купимо цю лабораторію», – заявив Микола Азаров. Депутат від Партії регіонів Тетяна Бахтеєва, виступаючи на нараді, зазначила, що в Україні немає жодної лабораторії, яка може чітко проконтролювати якість медичних препаратів. За її словами, таку лабораторію буде створено при Державній інспекції з контролю якості лікарських препаратів.

Про регулювання цін

Микола Азаров пообіцяв, що Кабмін не буде адміністративними методами утримувати ціни на лікарські препарати в Україні.

«Дуже часто, надто – у минулому, будь-яку проблему вирішували адміністративними методами. Скажімо, зростають ціни на ліки – так давайте змусимо виробників не підвищувати їх. Короткостроково це можна зробити, безумовно. Можна залякати, змусити, але ми чудово розуміємо, що в довгостроковій перспективі таким чином проблему вирішити не можна, і ми не збираємося», – зазначив пан Азаров.

За словами Прем'єр-міністра, Уряд має час і необхідні можливості для вирішення проблеми цін на лікарські препарати, поєднуючи комплексні ринкові механізми, механізми державної підтримки і державного регулювання. «Саме це ми використовуватимемо», – сказав він.

Микола Азаров попросив по-доброму фармацевтичний бізнес зменшити апетити «Звертаюся до всіх, хто має відношення до встановлення цін на ліки: я вас дуже по-доброму прошу: розберіться… Нікого немає, хто б встав і сказав, чому в державі Україна можливо протягом півроку підвищувати вартість найпростіших ліків у п’ять разів. Я не отримав відповіді на це питання… Ми знайдемо відповідь обов’язково, докопаємось, але поки ми не докопались, я вас прошу – зменшіть свої апетити», – наголосив прем`єр-міністр.

За дорученням Микола Азарова, голови обласних державних адміністрацій мають розібратися із завищеннями цінами на ліки, які встановлюють у регіонах монополісти фармацевтичної галузі. За даними прем’єра, в обласних центрах аптеки контролюються великими підприємствами – монополістами фармацевтичної галузі, які витісняють з цього ринку дрібніших гравців, що призводить до подорожчання ліків. Корупція в медичній сфері є особливо цинічною, це призвело до того, що 85% населення не можуть купити ліки, дорожчі за вісім грн.

Глава Уряду поставив перед вітчизняними фармацевтичними підприємствами завдання налагодити власне виробництво основних лікарських препаратів. «Я не говорю про весь спектр, але хоча б налагодити виробництво найважливіших ліків широкого попиту необхідно», – наголосив він.

Про рекламу

Під часі наради Микола Азаров повідомив про підсилення контролю над рекламою лікарських препаратів. «Є така проблема, як масова неконтрольована реклама ліків. Включаєш телевізор – від усіх хвороб пий там, «Таміфлю», наприклад. Ми маємо ухвалити рішення – це фахівці все повинні вирішити і провести це рішення», − сказав він.

Тетяна Бахтєєва підтримує тотальну заборону реклами лікарських засобів. «На сьогодні я підготувала законопроект щодо заборони реклами лікарських засобів і препаратів медичного призначення. Ця тотальна заборона повсюди – у брошурах, на біллбордах… Сподіваюсь на його прийняття, адже, на жаль, я розумію, що серед народних депутатів є такі, хто лобіює фармбізнес», – сказала Тетяна Бахтеєва.

Про відшкодування витрат на спирт

На нараді в Кабміні Міністр охорони здоров'я України Зиновій Митник повідомив, що держава заборгувала 6,8 млн грн компенсації ставки акцизного збору за етиловий спирт фармацевтичним підприємствам.

«Не вирішене питання компенсації виробникам додаткових витрат, пов'язаних із підвищенням ставки акцизного збору на етиловий спирт для лікарських засобів... У держбюджеті 2009 року передбачали 22,6 млн грн на ці потреби. У той час, як профінансовано лише 13,55 млн грн. Таким чином, сформовано кредиторську заборгованість у 6,8 млн грн», – сказав міністр.

Похожие материалы

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Учора, 23 вересня, під стінами Кабінету Міністрів декілька сотень представників фармацевтичної галузі провели акцію протесту. Основна вимога - негайно навести порядок у фармацевтичній галузі, розпочавши зі звільнення голови Державної інспекції з...

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Уряд до кінця тижня врегулює всі організаційні питання щодо створення мережі державних аптек та створить спеціальну міжвідомчу комісію з питань розслідування корупційних дій при закупівлі за державний кошт медичного обладнання та ліків у 2007-2009 роки.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Министерство экономики Украины обнародовало проект изменений в постановление Кабинета Министров №955 от 17 октября 2008 «О мерах по стабилизации цен на лекарственные препараты и изделия медицинского назначения», в котором намерено ввести предельные опто..

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    На розгляд комітету з питань охорони здоров'я передано проект Закону «Про внесення змін до деяких закононодавчих актів України», щодо проведення клінічних випробувань лікарських засобів.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Кабинет Министров Украины обязал органы власти и государственные предприятия осуществлять госзакупки только у производителей. Соответствующее решение было принято во вторник на заседании правительства.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Вчера Верховная Рада Украины голосами 245 депутатов приняли закон «О совершении государственных закупок» – голосование проигнорировали лишь представители блока Литвина.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Президент України Віктор Янукович відповідно до частини другої ст. 94 Конституції повернув Закон України «Про здійснення державних закупівель» для повторного розгляду Верховною Радою, висловивши свої пропозиції стосовно нього.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Новоспечений уряд Миколи Азарова реформує систему контролю за якістю лікарських засобів. Учора, 17 березня, на засіданні Кабінету Міністрів України було схвалено постанову «Деякі питання реформування системи контролю якості лікарських засобів».

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Премьер-министр Николай Азаров поддержал предложение Главного контрольно-ревизионного управления усилить контроль в сфере закупок за государственные средства.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Серйозна плутанина, що призвела до неабиякого розголосу, склалася з призначеням нового директора ДП «Державний фармакологічний центр» (далі - Держфармцентр). У четвер 27 травня 2010 року, з'явилася новина від прес-служби народного депутата Тетяни Б..

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Уряд має намір послідовно і системно реформувати сферу охорони здоров’я.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Министр здравоохранения Зиновий Мытник вряд ли понесет ответственность за злоупотребления, в которых его уличило ГлавКРУ. По крайней мере, ревизоры отзывают собственные выводы проверки для внесения уточнений.