Соловйов розповів, що для Держлікслужби є першочерговим

Інтеграція України у світове фармацевтичне співтовариство є одним із пріоритетних напрямів діяльності Державної служби України з лікарських засобів.

Інтеграція України у світове фармацевтичне співтовариство є одним із пріоритетних напрямів діяльності Державної служби України з лікарських засобів.

Як зазначив Соловйов, активна робота з імплементації європейських норм у вітчизняне законодавство дозволила Держлікслужбі з 1 січня 2011 року стати членом міжнародної Системи взаємодії фармацевтичних інспекцій PIC/S, яка на сьогодні об'єднує 42 регуляторні органи країн з найбільш жорсткою регуляторною політикою. Розпочато переговори про Угоду між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання результатів інспектування виробництв на відповідність вимогам GMP.

Він проінформував, що з метою запобігання ввезення на ринок України потенційно неякісної, неефективної та фальсифікованої лікарської продукції Держлікслужба проводить активну роботу зі взаємодії з іноземними регуляторними органами та міжнародними організаціями. Так, Держлікслужбою вже підписано Меморандум з Фармакопеєю США, укладено Угоди про взаємодію з Росздравнадзором, Державним управлінням контролю за продуктами харчування і медикаментами Китаю, підготовлені до підписання відповідні угоди з регуляторним агентством Індії. Структурний підрозділ Держлікслужби «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів» підписав Угоду про співпрацю із Агенцією з регулювання лікарських засобів і медичних виробів Великобританії (MHRA).

Крім того, Держлікслужба включена Європейським Агентством з лікарських засобів до переліку регуляторних органів з обміну інформацією про заборонені/вилучені з обігу неякісних і фальсифікованих лікарських засобів.

Голова Держлікслужби нагадав також, що Україна є учасником міжнародного Пілотного проекту ВООЗ із відстеження шляхів розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів у світі.

Соловйов підкреслив, що для реформування фармацевтичної галузі Україна буде і далі послідовно впроваджувати міжнародні вимоги і стандарти заради забезпечення вітчизняних громадян якісними та безпечними ліками.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы