Пріоритет в роботі Держлікслужби - впровадження стандартів Належної аптечної практики

Про це заявив Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов в ході прес-конференції, що відбулась в агентстві  Укрінформ 21 січня 2013 р.

Про це заявив Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов в ході прес-конференції, що відбулась в агентстві Укрінформ 21 січня 2013 р.

Аптека — це заклад охорони здоров'я, основне завдання якого — надання якісних фармацевтичних послуг конкретному пацієнту в рамках єдиного ланцюжка медичної допомоги: лікар — пацієнт — провізор. Завданням аптечної практики є сприяння поліпшенню здоров'я і надання допомоги пацієнтам шляхом оптимального використання лікарських засобів.

При цьому, встановлюючи мінімальні стандарти належної аптечної практики, важливо визначити роль фармацевта стосовно пацієнтів і суспільства.

Олексій Соловйов нагадав, що до кінця 2012 року припинили діяльність аптечні кіоски, які були створені в 90-х роках як форма аптечного закладу з метою забезпечення фізичної доступності ліків, оскільки аптек на той момент було мало. На сьогодні існування такої форми аптечних установ втратило свою актуальність, оскільки перелік реалізованих в них препаратів обмежений, а мережа аптек стала розвинутою. Одним з основних показників, які відрізняли вимоги до діяльності кіосків від вимог до аптек була заборона торгівлі рецептурними препаратами. Разом з тим, результати перевірок, проведених Держлікслужбою України показували, що саме ця вимога постійно порушувалася суб'єктами господарювання, які здійснювали продаж ліків через аптечні кіоски. Такі факти неодноразово були центром уваги засобів масової інформації. Зокрема протягом минулого року ряд заходів по припиненню діяльності аптечних кіосків, які торгують рецептурними препаратами, були зроблені Держлікслужбою України завдяки зверненнями ЗМІ. Загалом у 2012 році було перевірено 3,5 тис. суб’єктів господарювання, що здійснюють оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами. За результатами перевірок Держлікслужбою України за порушення Ліцензійних умов були анульовані ліцензії у 549 суб'єктів (16,6% від усіх перевірених).

Голова Держлікслужби розповів журналістам про проекти змін до Ліцензійних умов, які були оприлюднені в січні 2013 року на сайтах МОЗ та Держлікслужби України. Проектами пропонується встановити наступні норми:

1. анулювання ліцензій за виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів;

2. встановлення для новостворюваних аптек норми пішохідної доступності між аптеками в містах:

• з населенням від 1 млн осіб і більше становить не менше 300 м,

• з населенням до 1 млн осіб — не менше 500 м;

3. обов'язок суб'єктів господарювання при продажу лікарських засобів через аптеки та пункти видавати особі, що купує препарати, касовий чек на повну суму проведеної операції;

4. зобов’язання підприємства на кожні 10 аптек ліцензіата, в яких підприємство здійснює роздрібну торгівлю препаратами, відкрити:

• аптеки з виробництвом (виготовленням) лікарських засобів;

• аптеки в сільській місцевості;

5. заборону відпуску лікарських засобів особам, які не досягли 16-річного віку;

6. забезпечення умов для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до аптек шляхом облаштування пандуса або обладнання піднімальними платформами.

У Ліцензійних умовах також пропонується прописати норму щодо обов'язку осіб, які безпосередньо займаються роздрібною торгівлею лікарськими засобами, надавати повну та достовірну інформацію про наявність в даному аптечному закладі препаратів з такою ж діючою речовиною (за міжнародною непатентованою назвою), формою відпуску та дозуванням, зокрема, надавати інформацію про наявність таких лікарських засобів за нижчою ціною.

Прес-служба Держлікслужби України

Всього на початок 2013 р. року в Україні працюють 6,5 тисяч суб'єктів підприємництва, які мають ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю ліками, що відповідає показнику річної давності. Всього ці суб'єкти мають 20 тис. аптек і аптечних пунктів. Кількість аптек за минулий рік зросла на 3,5% і становить 14,8 тис (у сільській місцевості — зросла на 7% (до 3,4 тис.). На 8% в порівнянні з минулим роком поліпшився показник навантаження населення на один аптечний заклад в Україні, на 15% — в сільській місцевості. Сьогодні цей показник становить 2,2 тис. в цілому по Україні, а в сільській місцевості — 2,9 тис. осіб на одну аптеку.

Похожие материалы