Держлікінспекція підтримує кримінальну відповідальність за виробництво неякісних ліків

Найближчим часом за випуск недоброякісних лікарських препаратів можна буде отримати серйозне покарання - позбавлення волі терміном від п'яти до десяти років з конфіскацією майна. Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України п..

Найближчим часом за випуск недоброякісних лікарських препаратів можна буде отримати серйозне покарання – позбавлення волі терміном від п'яти до десяти років з конфіскацією майна. Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України підтримала ініціативу народних депутатів України, членів Комісії Верховної Ради України з питань охорони здоров’я України Юрія Гайдаєва та Віктора Коржа, які запропонували посилити відповідальність за виробництво та реалізацію неякісних лікарських засобів.

На сьогодні недобросовісний вітчизняний виробник несе лише адміністративну відповідальність за випуск неякісних лікарських засобів. Згідно п. 168 Кодексу України про адміністративні правопорушення, на нього лише накладають незначний штраф – від одного до 18 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Звісно, така сума (від 17 до 306 грн) ніяк не співвіднесена зі шкодою, яку може нанести застосування неякісних лікарських засобів. Навіть за торгівлю неякісними лікарськими засобами карають більшим штрафом – від трьох до 88 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 51 до 1496 грн), що, однак, також не є дієвим покаранням, вважають у Держлікінспекції.

«Бажаючи захистити наше населення від неякісних лікарських засобів, спеціалісти Держлікінспекції також вважають необхідним збільшити відповідальність вітчизняних виробників за випуск недоброякісних медикаментів, підтримавши законопроект народних депутатів України, яким запроваджується кримінальна відповідальність за виробництво, транспортування, зберігання, торгівлю, ввіз та вивіз із країни фальсифікованих або неякісних лікарських засобів», – підкреслив Голова Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів пан Соловйов.

Відповідно до законопроекту № 2274 від 01.07.2008р., такі дії підлягатимуть відповідальності згідно Кримінального кодексу та каратимуться штрафом від 500 до 1 тис. неоподаткованих мінімумів доходів громадян (8,5 тис. грн до 17 тис. грн) або обмеженням волі терміном до трьох років. В разі, якщо такі дії будуть вчинені в особливо великих розмірах або якщо вони спричинять смерть хворого чи інші тяжкі наслідки, покаранням буде позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років із конфіскацією майна.

Окрім того, цей проект також надасть можливість притягти до відповідальності посадових осіб та вищих посадових осіб центрального органу виконавчої влади у галузі охорони здоров'я, «які здійснюють контроль або координують діяльність фармацевтичної галузі або безпосередньо контролюють діяльність державних органів, установ, інспекцій, підприємств, що уповноважені центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров'я здійснювати контроль за обігом лікарських засобів, що сприяли у будь-якій формі виробництву, транспортуванню, зберіганню, реалізації (відпуску), оптовій та роздрібній торгівлі, ввезенню в Україну, вивезенню з України фальсифікованих (підроблених) або транспортуванню, зберіганню, реалізації (відпуску), оптовій та роздрібній торгівлі, ввезенню в Україну, вивезенню з України неякісних лікарських засобів».

Головний державний інспектор вважає цю пропозицію вкрай необхідною, адже виробники підроблених та неякісних ліків зазвичай використовують дешеві, неякісні, недостатньо очищені субстанції, а також - субстанції, термін придатності яких минув, часто порушуючи при цьому технології виробництва. «Якщо врахувати, що частіше за все підроблюють дорогі імпортні засоби, які рекламують, то, сплативши за пігулки чималі гроші, пацієнт ризикує серйозно погіршити здоров’я», – наголосив пан Соловйов.

Нагадаємо, що згідно з чинним законодавством у разі, якщо була виявлена неякісна продукція вітчизняного виробника, окрім штрафу, Держлікінспекція також забороняє реалізацію усієї серії, яку вилучають із усіх медичних та аптечних закладів та в суб’єктів господарської діяльності.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы