Тепер Кабмін – проти «Укрпошти»

Віце-прем'єр міністр України Сергій Тігіпко ветував постанову попереднього уряду Юлії Тимошенко про створення на базі Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» мережі державних аптек.

Віце-прем'єр міністр України Сергій Тігіпко ветував постанову попереднього уряду Юлії Тимошенко про створення на базі Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» мережі державних аптек.

«Я ветував цей проект, нам ще на пошті аптек не вистачало», − заявив Сергій Тігіпко, виступаючи на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією.

Нагадаємо, що ще в листопаді минулого року Сергій Тігіпко заявляв, що створення державної мережі аптек лише посилить дефіцит лікарських засобів.

14 квітня було опубліковано коментар колишнього першого віце-прем’єра Кабінету Міністрів України Олександра Турчинова про згортання програми Уряду Юлії Тимошенко зі створення мережі державних аптек, відкритих на базі «Укрпошти». «Закриття на третьому місяці роботи першої державної аптеки свідчить про те, що чинну владу мало цікавлять інтереси держави та громадян», − повідомив пан Турчинов на власному сайті.

Прес-служба Держлікінспекції МОЗ України вчора опублікувала інформацію про те, що станом на 14.04.2010 року відповідно до відомостей ліцензійного реєстру ліцензія УДППЗ «Укрпошта» є чинною, її не анулювали.

«Українське державне підприємство поштового зв`язку «Укрпошта» одержало 3 лютого 2010 року ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами серії АВ №518203 від 03.02.2010 р. Аптека №1 за адресою: м. Київ, проспект Оболонський, 14. 10 лютого 2010 року у зв`язку з розширенням виду діяльності – впровадженням оптової торгівлі лікарськими засобами – вищезазначену ліцензію було переоформлено та було видано ліцензію серії АВ №518303 від 10.02.2010 року на впровадження господарської діяльності з оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами (аптечний склад №1 за адресою: м.Київ, вул.Петрозаводська, 2)», − повідомляє Держлікінспекція.

Отже, інформація, за даними Держлікінспекції, щодо закриття аптеки відсутня. Жодних офіційних повідомлень про припинення роботи аптеки Держлікінспекція МОЗ України не отримувала.

Водночас, «якщо зазначена аптека все-таки припинила свою роботу, то повідомляємо, що Держлікінспекція МОЗ України не має жодного відношення до припинення її роботи, а її ліцензія – повторюємося – є діючою», − міститься в повідомленні.

Станом на 14 квітня 2010 року в Україні нараховується 23 034 аптечних заклади (з яких 12 602 – аптеки, 4 520 – аптечні кіоски, 5 277 – аптечні пункти, 632 – аптечні склади). З цих аптек станом на 9 квітня до комунальної та державної власності належать 2 332, до приватної – 6 690, а до колективної – 3 440. На 1 квітня 2010 року в Україні нараховувалося 22 864 аптечних закладів (з яких 12 462 – аптеки, 4 523 – аптечні кіоски, 5 260 – аптечні пункти, 619 аптечні склади).

З моменту створення Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України засідання робочої групи з питань ліцензування відбулися 9 та 13 квітня 2010 року. За результатами засідань робочою групою було рекомендовано, а Держлікінспекцією – прийнято рішення про анулювання ліцензій (копій ліцензій) за 164 заявами з проханням анулювання від ліцензіатів: анульовано 49 ліцензій та 346 копій ліцензій. З них – лише 1 ліцензія належала до комунальної форми власності (і належала вона не Укрпошті).

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 3 лютого 2010 року прийняв постанову про створення мережі державних аптек на базі «Укрпошти». Перший аптечний пункт було відкрито в одному із столичних поштових відділень вже 5 лютого.

Для реалізації програми уряд прийняв рішення про збільшення статутного капіталу поштового підприємства на 150 млн грн із коштів держбюджету-2010. З цієї суми 100 млн грн мало піти на закупівлю лікарських препаратів, а 50 млн грн – на приведення приміщень поштових відділень у відповідність нормам Правил торгівлі лікарськими препаратами. Всього в рамках програми планувалося створити 500 аптечних пунктів, водночас понад 13 тис. поштових відділень поштового зв'язку мали забезпечувати доставку медпрепаратів.

Це не перше рішення по скасуванню дій попередньої влади. Президент України Віктор Янукович ліквідував ряд міжвідомчих органів (Міжвідомчу робочу групу з питань ціноутворення на лікарські засоби і вироби медичного призначення, державних закупівель та реєстрації лікарських засобів та Національну раду з питань охорони здоров'я населення), створених його попередником.

Похожие материалы