Держлікінспекція: Україна подолала завершальний етап на шляху вступу до PIC/S

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України повідомляє про подолання завершального етапу вступу до Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій (Pharmaceutical inspection cooperation scheme, PIC/S), що є одним із пріоритетних..

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України повідомляє про подолання завершального етапу вступу до Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій (Pharmaceutical inspection cooperation scheme, PIC/S), що є одним із пріоритетних напрямів роботи регуляторного органу фармацевтичної галузі.

З 22 березня по 26 березня 2010 року аудиторською групою РIC/S було проведено аудит Держлікінспекції щодо відповідності вимогам, що є завершальним етапом на шляху вступу України до PIC/S. До аудиторської групи входили куратор пані Енн Хайєс (Ірландія/IMB), співкуратор пані Зофії Ульц (Польща/MPI), а також – пані Луїза Стоппи (Італія/AIFA) і пан Мішель Келлер (Швейцарія/Swissmedic).

За результатами проведеного аудиту 26 березня члени групи надали попередню оцінку відповідності Держлікінспекції вимогам PIC/S та висловили свої зауваження. За словами заступника Міністра охорони здоров’я Олександра Гудзенка, в цілому Держлікінспекція одержала позитивну оцінку представників PIC/S. «Було відзначено значний прогрес за останній час у функціонуванні системи якості Держлікінспекції та в чинному законодавстві України в сфері обігу лікарських засобів щодо його гармонізації із законодавством ЄС», – наголосив заступник Міністра охорони здоров’я.

На заключній нараді було озвучено низку зауважень щодо критичних та суттєвих компонентів, які розглядали під час аудиту. Представники Держлікінспекції надали інспекторам PIC/S аргументовані роз’яснення щодо частини висловлених ними зауважень.

Українські представники переконали міжнародних аудиторів, що будуть прийняті усі необхідні заходи для усунення дисгармонії українського законодавства в сфері контролю якості лікарських засобів стосовно вимог PIC/S. Держлікінспекція повідомила, що вже триває робота по внесенню змін до Закону України «Про лікарські засоби» та розробка пакету відповідних підзаконних актів у вигляді комплексної програми. Ці завдання планують реалізувати найближчим часом, зазначив новий Голова Держлікінспекції Олексій Соловйов.

Україна вкрай зацікавлена у членстві в PIC/S, адже це означатиме визнання сертифікатів відповідності виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики (GMP). «Вступ України до PIC/S є гарантією високої якості лікарських засобів для пацієнтів, виходу на міжнародні ринки вітчизняних виробників фармацевтичної продукції, а отже, сприятиме зростанню її виробництва та ВВП країни», – запевнив пан Гудзенко.

З моменту подання заявки до вступу в PIC/S у 2003 році національним регуляторним органом були реалізовані заходи, необхідні для міжнародного визнання:

• створення та комплектація кваліфікованими фахівцями інспекторату GMP;
• розробка та впровадження понад сотні стандартних операційних процедур (СОП);
• впровадження нових методів планування інспекцій, підготовки, навчання та оцінки роботи інспекторів;
• розбудова власної системи якості та її відповідність рекомендаціям PIC/S.

Головна мета створення PIC/S полягає в гармонізації системи інспектування країн-членів PIC/S, а також – в:

• удосконаленні та взаємній гармонізації стандартів GMP;
• навчанні інспекторів GMP;
• оцінюванні (аудит) інспекторатів GMP;
• обміні інформацією стосовно GMP.

Наразіі PIC/S нараховує 37 регуляторних органів країн EU/EEA, а також – Аргентини, Австралії, Канади, Ізраїлю, Малайзії, Сингапуру, Південної Африки і Швейцарії. Партнерами організації є такі авторитетні міжнародні організації, як Всесвітня організація охорони здоров’я, Дитячий фонд ООН UNISEF, Європейська агенція лікарських засобів (European Medicines Agency), Європейський директорат з якості лікарських засобів (European Directorate for the Quality of Medicines). Активно вирішують питання щодо вступу в PIC/S США та Японія.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Одним з пріоритетів Комітету ЄБА з питань охорони здоров’я є реформування системи охорони здоров’я України, включаючи доступ на ринок України ефективних та високоякісних лікарських засобів. Відповідно до цього Комітет ЄБА активно співпрацює з Державною ..

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Протягом останніх днів надійшло кілька листів-звернень від Донецької, Полтавської та Миколаївської фармасоціацій, Спілки підприємців Миколаївської і Херсонської області, а також народних депутатів України.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    З набуттям чинності указу від 3 грудня 2008 р. № 1139/2008 «Про зупинення дії постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 р. № 827 і № 837, від 17 жовтня 2008 р. № 955 та від 19 листопада 2008 р. № 1022» зупинено всі рішення Уряду України, щ..

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    До вашої уваги звернення Голови Миколаївської фармацевтичної асоціації Олени Прудникової до керівництва галузі охорони здоров’я України.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    До вашої уваги спільний проект наказу Мінекономіки, МОЗ та Держлікінспекції «Про затвердження порядку державної реєстрації (перереєстрації) оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    До вашої уваги звернення Голови Миколаївської обласної фармацевтичної асоціації Пруднікової О. Є. до Голови Державного комітету України.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Сьогодні, 22 липня 2009 року, в Українському національному інформаційному агентстві - УКРІНФОРМ відбулася прес-конференція на тему «Чому зменшується асортимент і дорожчають ліки в Україні?».

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    11 серпня 2009 року у приміщенні Європейської Бізнес Асоціації відбулася друга робоча зустріч Комітету з питань охорони здоров'я Європейської Бізнес з Головою та керівниками підрозділів Державної інспекції контролю якості лікарських засобів.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Учора, 23 вересня, під стінами Кабінету Міністрів декілька сотень представників фармацевтичної галузі провели акцію протесту. Основна вимога - негайно навести порядок у фармацевтичній галузі, розпочавши зі звільнення голови Державної інспекції з...

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Министерство экономики Украины обнародовало проект изменений в постановление Кабинета Министров №955 от 17 октября 2008 «О мерах по стабилизации цен на лекарственные препараты и изделия медицинского назначения», в котором намерено ввести предельные опто..

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    На вчорашньому засіданні Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 902, за якою спрощено контроль за лікарськими засобами, які імпортуються в Україну. Документ передбачає лише візуальний контроль за ліками.

  • Категория
    Новости
    Дата публикации

    Стало відомо про кадрові зміни, ухвалені Урядом ще на засіданні 17 березня. Геннадія Падалка звільнено з посади голови Держлікінспекції, його місце посів Олексій Соловйов. Чисельність заступників міністра охорони здоров’я суттєво зменшилася.