Дві лабораторії внесено до Переліку лабораторій з контролю якості, прекваліфікованих ВООЗ

16 квітня 2010 року лабораторію Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів ДП «Центральна лабораторія з аналізу якості лікарських засобів і медичної продукції» та лабораторію фармацевтичного аналізу ДП «Державний фармакологічний центр МОЗ ..

16 квітня 2010 року лабораторію Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів ДП «Центральна лабораторія з аналізу якості лікарських засобів і медичної продукції» та лабораторію фармацевтичного аналізу ДП «Державний фармакологічний центр МОЗ України» було внесено в Перелік лабораторій з контролю якості, прекваліфікованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

На сьогодні (15-а редакція від 16.04.2010 р.) у цьому Переліку нараховується всього 14 лабораторій: по дві – з ПАР, Кенії і Сингапуру, по одній лабораторії – з Марокко, Алжиру, В’єтнаму, Індії, Канади й Франції, і лише дві лабораторії – з України: ДП «Центральна лабораторія з аналізу якості лікарських засобів і медичної продукції» і Лабораторія фармацевтичного аналізу ДП «Державний фармакологічний центр МОЗ України». Останню було внесено до переліку одночасно з лабораторією Держлікінспекції.

Інформацію про українські лабораторії внесено на сайт після закінчення інспектування, яке було проведено у грудні 2009 р. інспекторами ВООЗ. Згідно з висновком експертів, українські лабораторії розглядають як такі, що працюють на достатньому рівні відповідності рекомендаціям ВООЗ щодо Належної практики для Національних фармацевтичних контрольних лабораторій (GDLP).

Включення лабораторій Держлікінспекції та Державного фармакологічного центру МОЗ України до Переліку лабораторій, кваліфікованих ВООЗ, безперечно, є визнанням високого професійного рівня вітчизняних спеціалістів з боку міжнародних експертів.

«Визнання ВООЗ – також результат того, що протягом всього періоду діяльності Центральної Лабораторії основним прагненням її працівників було створення такої системи організації праці, яка б відповідала вимогам GDLP якнайповнішою мірою. Великої вдячності за такий результат заслуговує робота кожного працівника – як тих, хто безпосередньо задіяний у проведенні аналізу якості лікарських засобів, так і зайнятих у суміжних процесах. Підтвердженням цьому є слова інспектора ВООЗ, які він казав кожному, з ким спілкувався: «Те, що ви робите, – чудово».

У Держлікінспекції розуміють, що визнання відповідності Центральної лабораторії вимогам міжнародних стандартів – це, безперечно, висока оцінка, але це – не оцінка стану, а оцінка процесу. Зрозуміло, що для підтримки цього визнання ми маємо й надалі працювати, постійно удосконалюючи свою роботу, намагаючись зробити її більш ефективною. Сьогоднішнє визнання роботи – це тільки початок виходу нашої лабораторії, а також – Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, на шлях міжнародного співробітництва. От чому її співробітники сповнені прагнення зробити все для того, щоб і через безліч років потому про роботу Центральної лабораторії з аналізу якості лікарських засобів і медичної продукції можна було б сказати: «Те що ви робите – чудово», − повідомляють на сайті Держлікінспекції.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы