Урядова комісія виявлятиме зловживання при ціноутворенні на ліки

Уряд за дорученням Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко створить спеціальну координаційну комісію для попередження зловживань при ціноутворенні на лікарські та медичні препарати. Про це Юлії Тимошенко заявила під час наради з виробниками ліків та...

Уряд за дорученням Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко створить спеціальну координаційну комісію для попередження зловживань при ціноутворенні на лікарські та медичні препарати. Про це Юлії Тимошенко заявила під час наради з виробниками ліків та лікарських засобів.

До складу комісії увійдуть представники Державної податкової адміністрації, Антимонопольного комітету, Державної інспекції з контролю за цінами, а також представники асоціацій виробників лікарських засобів та медичних препаратів.

Глава Уряду також доручила терміново визначитись із кандидатурою керівника комісії і розпочати її роботу вже сьогодні. «Або ви розберетесь з ціноутворенням досконально, а не поверхнево, або тоді, я вважаю, що ви не виконуєте своєї прямої функції», – сказала Прем'єр-міністр.

Контролюючі органи нестимуть відповідальність за неякісну роботу з даного питання. «Мені не потрібні такі перевіряючі, які хабар у руки взяли і пішли додому відпочивати. А якщо ви не зможете розібратися зі своїми інспекторами і перевірити якість їх роботи, тоді я з вас питатиму», – заявила Глава Уряду.

Як відомо, Прем'єр-міністр України ще 2 листопада 2009 року доручила Державній податковій адміністрації, Державній інспекції з контролю за цінами спільно з Державною інспекцією з контролю за якістю лікарських засобів запровадити перевірки аптечних мереж на наявність профілактичних засобів та цін на них.

«Такі перевірки мають бути запроваджені по двох напрямках: перше – це наявність того мінімального пакету медикаментів і медичних засобів, які затверджені МОЗ. По-друге, всі ці три органи будуть перевіряти оптові контракти на продаж ліків у той період, коли не було підвищеного попиту», – сказала Юлія Тимошенко на селекторній нараді з головами обласних державних адміністрацій та мерами міст з питань протидії епідемії грипу.

Вона наголосила, що всі аптеки позбавлятимуться ліцензій без права їх повернення у разі необґрунтованого підвищення цін. «Ми не допустимо мародерства на всіх неприємних епідемічних обставинах, які є сьогодні в країні. Ті власники аптек і ті аптеки, які будуть на цьому мародерствувати, будуть миттєво позбавлятися ліцензій без права їх повернення. Я думаю, що це зараз для нас – один із найважливіших напрямків роботи», – пояснила голова уряду.

Похожие материалы