Уряд затвердив концепцію реформування системи охорони здоров'я

Учора на засіданні Кабінету Міністрів України затверджено проект постанови «Деякі питання удосконалення системи охорони здоров'я» стосовно Основних концептуальні напрямків реформування системи охорони здоров'я.

Учора на засіданні Кабінету Міністрів України затверджено проект постанови «Деякі питання удосконалення системи охорони здоров'я» стосовно Основних концептуальні напрямків реформування системи охорони здоров'я.

Проект винесений на розгляд Міністром охорони здоров'я України Василем Князевичем.

Це перший документ, що визначає початок масштабного реформування галузі, в ході якого передбачається розділення медичних послуг на три рівні. На першому медичну допомогу надаватимуть в центрах сімейної медицини, на другому − фахівці вузького профілю, а третій рівень включатиме наукові розробки в університетських лікарнях.

Згідно з проектом постанови, схвалені Основні концептуальні напрями реформування системи охорони здоров'я, що були обговорені на засіданні Ради з питань реформування системи охорони здоров'я. Зазначені напрями визначають умови для реформування системи охорони здоров'я, шлях структурної реорганізації галузі та удосконалення системи її фінансування, запровадження обов'язкового медичного страхування, покращення стану забезпечення населення лікарськими засобами і виробами медичного призначення, удосконалення системи профілактики захворювань.

На засіданні Уряду, МОЗу спільно з іншими зацікавленими центральними органами виконавчої влади доручено до 1 липня розробити і погодити держпрограму реформування галузі.

Документ визначає принципи та кроки спільної діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо реалізації ключових напрямків реформи, зокрема, забезпечення спеціалізації закладів охорони здоров'я та оптимізації їх діяльності відповідно до потреб населення, створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, госпітальних округів та інше.

Також передбачено проведення відповідних пілотних проектів у Дніпропетровській та Вінницькій областях, що дозволить в подальшому застосувати відпрацьовану модель в цілому по Україні. Як пояснив вчора начальник управління охорони здоров'я Вінницької області Олександр Жупанов, для реалізації пілотних проектів спеціально були відібрані одна промислова і одна сільськогосподарська області. «Сподіваюся, що у Вінницькій області цей проект підвищить якість медобслуговування і технічне забезпечення наших лікарень, проте я не знаю, коли він почнеться», – відзначив О. Жупанов.

Похожие материалы