Чергова добірка новин від Кабміну

Учора у Львові відбулася селекторна нарада Кабінету Міністрів з питань вжиття у регіоні невідкладних заходів з виявлення та лікування хворих на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції та виконання відповідних рішень Уряду. Під час наради Прем’єр-мін..

Учора у Львові відбулася селекторна нарада Кабінету Міністрів з питань вжиття у регіоні невідкладних заходів з виявлення та лікування хворих на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції та виконання відповідних рішень Уряду. Під час наради Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко наголосила на необхідності вжити чергові заходи для подолання епідемії.

Про створення державної мережі аптек

11 листопада Уряд прийме комплексну постанову, котра передбачає створення мережі держаптек при державних лікарнях і поліклініках. За словами Юлії Тимошенко, для цих аптек також буде затверджений мінімальний перелік необхідних ліків «для яких здійснюватиметься правильна цінова політика».

«Сьогодні, коли всі аптеки приватні, складно побудувати правильну цінову політику і визначити об'єктивні ціни», – сказала Прем’єр-міністр.

Ю. Тимошенко доручила Першому віце-прем'єр-міністру Олександру Турчинову, а також керівництву Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Міністерства охорони здоров'я і Міністерства промполітики до наступного засідання уряду підготувати програму створення державної інтервенційної мережі аптек на території лікувальних установ. А також вказала, що до цієї роботи повинні бути залучені керівники облдержадміністрацій і мери міст

Про незнижувані запаси медикаментів в аптеках

Глава Уряду Юлія Тимошенко пропонує встановити для аптек нормативи незнижуваних запасів окремих медичних препаратів.

«Необхідно встановити для аптек нормативи незнижуваного запасу певного набору медикаментів, бо такого у нас ще не було до сьогодення. Аптека що хоче, то і продає, і які хоче запаси – такі і тримає», – зазначила вона.

Про анулювання ліцензій аптек

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко просить Міністерство охорони здоров'я негайно розпочати процес анулювання ліцензій тих аптек, в яких завищені ціни на ліки.

За словами Прем'єр-міністра, Міністерство охорони здоров'я за даними податкової, Державної інспекції з контролю за цінами, Держкомісії з контролю над якістю лікарських засобів та Антимонопольного комітету має «розпочати процес позбавлення ліцензій тих аптек, які перейшли межу».

Проконтролювати даний процес Ю. Тимошенко доручила Першому віце-прем'єрові Олександру Турчинову.

Про розслідування АМКУ

Антимонопольний комітет України порушив і розслідує низку справ щодо виробників, постачальників і реалізаторів лікарських препаратів «грипової» групи та медичних засобів за фактами безпідставного завищення цін. Про хід розслідувань на фармацевтичному ринку сьогодні доповів виконувач обов’язків Голови Комітету Олександр Мельниченко.

За попередніми результатами розслідувань Комітету встановлено випадки завищення цін, зокрема, на арбідол, амізон, аміксин, оксалінову мазь, марлеві маски та медичні рукавички.

У зв’язку з цим, АМКУ висунув вимоги до учасників фармринку знизити ціни до економічно обґрунтованого рівня. Зокрема, 244 вимоги до фармацевтичних підприємств у Вінницькій області, 38 – у Київській, 47 – у Чернігівській, 34 – у Криму тощо.

«За фактами завищення цін органами Антимонопольного комітету порушено десятки справ по всіх теренах України. Імена порушників у мене на руках, але я повинен утриматися від оголошення їх з метою забезпечення збирання доказів і прийняття відповідних рішень. Цю інформацію буде оприлюднено, коли на порушників будуть накладатися конкуренційно-фінансові санкції», – сказав Олександр Мельниченко, навівши у якості прикладу справу, порушену щодо виробника оксалінової мазі у Житомирській області.

За словами в.о. Голови Комітету, в деяких регіонах почалося зниження цін на окремі препарати «грипової групи». Так, наприклад, у Чернівецькій області, за останніми даними, ціну на оксалінову мазь знижено на 43 %, на афлубін – на 2,6 %. Таку роботу органи Комітету проводять у всіх регіонах.

Олександр Мельниченко зазначив, що Комітет досягнув домовленості зі Службою безпеки України щодо проведення спільних перевірок великих оптових компаній. Сформовані слідчі групи збирають у цей час докази для прийняття відповідних рішень. Органи Комітету уповноважені накладати на порушників конкуренційного законодавства штраф до 10 відсотків річного обороту.

У той же час стало відомо, що тернопільське регіональне відділення Антимонопольного комітету України порушило справи відносно ТОВ «Компанія РГ» і ПП «Діомед», в аптеках яких безпідставно завищували ціни на ліки. Про це повідомив заступник голови обласного територіального відділення Комітету Іван Кузік. Згадані дві структури мають в цілому 5 аптек і 2 аптечних пункту, вони завищували ціни на 0,9-1,5 грн., проте це в окремих випадках складало 100% націнок.

Про спрощення процедуру закупівлі ліків

Уряд дозволив Раді Міністрів АР Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям закуповувати лікарські засоби, вироби медичного призначення, роботи і послуги для запобігання поширенню та лікуванню пандемічного грипу та інших гострих респіраторних захворювань без застосування вимог Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти. Відповідну постанову прийнято на засіданні Кабінету Міністрів 4 листопада.

При цьому зазначені органи влади повинні протягом трьох робочих днів після укладення договорів про закупівлю відповідних товарів, робіт і послуг подавати Міністерству економіки та ГоловКРУ їх копії.

Про запаси Таміфлю

До аеропорту Львова прибув другий літак з антигрипозним препаратом Таміфлю. На борту літака знаходиться 200 тис. упаковок препарату, куплених Урядом за ціною 67 грн. за упаковку.

«Це зовсім не та ціна по 600-650 грн. за упаковку, яка є в аптеках. Це спекуляції, з якими ми продовжимо боротися», – сказала прем'єр. Вона також повідомила, що сьогодні автомобілями «Укрпошти» упаковки з Таміфлю будуть відправлені у всі області України. Ю.Тимошенко також пообіцяла потрійний запас ліків для кожного хворого.

Про український Таміфлю

Харківська фармацевтична компанія «Здоров’я» вироблятиме аналог препарату Таміфлю із субстанції, поставленої з Індії.

Фармкомпанія має наміри випустити 20 тисяч упаковок ліків від каліфорнійського грипу на цьому тижні і ще 100 тисяч на наступному.

«Я особисто провела переговори на всіх рівнях для того, щоб Індія мала можливість співпрацювати з Україною за двома напрямками: постачати субстанцію для Харківської області, щоб можна було виробляти великий обсяг препаратів Таміфлю і давати можливість отримати цей препарат всій країні, а також Індія сьогодні береться постачати за достатньо низькими цінами медикаменти як всієї групи Таміфлю, так і антибіотики», – наголосила Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко доручила МЗС терміново розпочати переговорний процес щодо завезення в Україну антибіотиків широкого спектру дії та необхідного обладнання.

Крім того, Прем’єр-міністр нагадала, що усі ліки, які надходять з центру безкоштовно, мають безкоштовно надаватися людям через лікувальні заклади.

Юлія Тимошенко також закликала раціонально використовувати медикаменти, зокрема, не вживати Таміфлю для профілактики захворювань, а лише тоді, коли лікарем встановлено діагноз і доведено, що такі ліки необхідно приймати. «Якщо як профілактику приймати антибіотики та Таміфлю просто потім не буде чим людей лікувати, тому що в них буде несприйняття цих ліків вже в системі лікування», – наголосила Юлія Тимошенко. Прем’єр-міністр доручила МОЗ протягом дня підготувати спеціальний роз’яснюючи ролик про правильне використання профілактичних та лікувальних засобів.

Похожие материалы