Спільними зусиллями – проти підробки ліків: Держлікслужба України та Санофі-Авентіс Україна уклали Протокол про наміри

  • Жан-Поль Шоер
    Директор Sanofi и Генеральный менеджер подразделения Rx стран Персидского залива

Державна служба України з лікарських засобів та ТОВ «Санофі-Авентіс Україна», що входить до Групи Sanofi, уклали терміном на один рік Протокол про наміри в сфері боротьби з контрафактною фармацевтичною продукцією. Документ підписали Голова Держлікслужби..

Державна служба України з лікарських засобів та ТОВ «Санофі-Авентіс Україна», що входить до Групи Sanofi, уклали терміном на один рік Протокол про наміри в сфері боротьби з контрафактною фармацевтичною продукцією. Документ підписали Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов і Генеральний директор ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» Жан-Поль Шоер.

Основними узгодженими сферами співпраці з метою убезпечення пацієнтів від контрафактних ліків у рамках укладеного Протоколу є покращення обізнаності та пильності пацієнтів та медичних працівників щодо небезпеки, яку вони несуть, а також сприяння співпраці між державними та приватними структурами в боротьбі з підробками.

Окрім того, в Протоколі підкреслено важливість багаторівневої діяльності Держлікслужби України, направленої на протидію розповсюдження контрафактної медичної продукції, охорону громадського здоров’я та забезпечення безпеки пацієнтів у співпраці з ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» (надалі – Sanofi).

Протокол передбачає виконання наступних конкретних кроків:

· проведення кампанії з підвищення обізнаності пацієнтів та медичних працівників щодо боротьби з контрафактною фармацевтичною продукцією;

· обмін інформацією стосовно контрафактних препаратів з метою узгодження зусиль та інформування про проміжні результати підвищення обізнаності;

· проведення консультацій з розглядом випадків підробок, розкритих правоохоронними органами та Sanofi у всьому світі;

· ознайомлення з найкращими методами виявлення підробок, зібраними Sanofi в усьому світі;

· сприяння співпраці між державними та приватними структурами у боротьбі з підробками через участь в основних заходах фармацевтичної галузі на засадах державно-приватного партнерства;

· розробка відповідного чинному законодавству способу взаємодії та обміну досвідом з відповідними компетентними лабораторіями у Франції з контролю підозрілих щодо фальсифікації лікарських засобів виробництва Sanofi.

Україна підписала та в стислі терміни ратифікувала Конвенцію Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров'я — MEDICRIME. Цим документом запроваджується єдиний механізм взаємодії правоохоронних та контролюючих органів з метою запобігання потрапляння на ринок контрафактної медичної продукції.

Боротьба з розповсюдженням контрафактних лікарських засобів, які несуть реальну загрозу суспільному здоров’ю громадян, є загальнонаціональним завданням, виконання якого стане ще більш успішним за умови державно-приватного партнерства — об’єднання зусиль державних органів та компаній, що спеціалізуються на охороні здоров’я.

Під час заходу Голова Держлікслужби України зазначив наступне: «Виробництво та поширення контрафактної продукції є дуже серйозним злочином, який несе загрозу життю і здоров’ю людей. Ця проблема надзвичайно актуальна в усьому світі. Для її вирішення потрібна співпраця усіх сторін, зацікавлених в наданні пацієнтам якісних та ефективних ліків. Завдяки спільним зусиллям з боку національного регуляторного органу у сфері контролю якості та безпеки медичної продукції, правоохоронних органів та соціально-відповідальних компаній, таких як Sanofi, Україна отримує додаткові можливості використовувати нові сучасні інструменти у боротьбі з фальсифікованими лікарськими засобами. Підписання Протоколу про наміри стане ще одним кроком для об’єднання зусиль для захисту суспільного здоров’я, недопущення появи та розповсюдження контрафактних препаратів».

Генеральний директор ТОВ «Санофі-Авентіс Україна» (Sanofi) Жан-Поль Шоер, зі свого боку, зауважив: «Українська влада вже зробила багато важливих кроків для того, щоб припинити виробництво і розповсюдження підробок у країні. Наприклад, Україна була серед країн, які першими в Європі посилили кримінальну відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів. Багаторічний глобальний досвід Sanofi у виявленні підробок, боротьбі з їхнім виготовленням і розповсюдженням, яким ми готові ділитись з українськими спеціалістами, також допоможе унеможливити їхнє поширення в Україні. Підписання Протоколу про наміри з Держлікслужбою України є черговим та надзвичайно важливим кроком у тривалій співпраці Sanofi з державними органами охорони здоров’я, яка в Україні вийшла на найвищий рівень після підписання в 2011 році Меморандуму про співпрацю з Міністерством охорони здоров’я України. І водночас це унікальний для України приклад державно-приватного партнерства в напрямку боротьби з контрафактною продукцією і захисту здоров’я громадян».

Похожие материалы