Депутати вимагають провести перевірку фактів необґрунтованого завищення цін на ліки Sanofi, KRKA і Белмедпрепарати

Відповідне звернення направили народні депутати від фракції «Батьківщина» Павло Петренко та Анатолій Дирів.

Опозиція вимагає від Генпрокуратури, МВС, Антимонопольного комітету, Держлікслужби, міністра економіки та міністра доходів та зборів невідкладно провести перевірку фактів необґрунтованого завищення імпортерами, дистриб’юторами та аптеками цін на ліки та вироби медичного призначення. Депутати хочуть знати, навіщо відомство Богатирьової закуповує ліки за шаленими цінами.

Відповідне звернення направили народні депутати від фракції «Батьківщина» Павло Петренко та Анатолій Дирів.

За словами Павла Петренка, на цілу низку лікарських препаратів та виробів медичного призначення в Україні суттєво завищені ціни у порівнянні з цінами на аналогічні медпрепарати у Російській Федерації, Білорусі, Молдові та Болгарії.

«Загалом, завищення цін на окремі ліки в Україні сягає від 20 до 600%. Наприклад, ціна препарату «Мукосат», який використовують при лікуванні суглобів, в Україні в середньому становить 286 гривень, тоді як в Білорусі його вартість у 6 разів менша – 41 гривня. При цьому жодного обґрунтування такому шаленому завищенню ціни немає», – наголосив він.

Також, як йдеться у зверненні, ціна препарату для профілактики інсульту та інфаркту «Плавікс» в Україні становить 913 гривень, а от у Болгарії – 140 грн., в Молдові – 172 грн. Препарат «Ампріл», який призначають хворим із серцевою недостатністю, в Україні коштує 65 гривень, а в Болгарії та Молдові – в чотири рази дешевше – 25 грн. Препарат «Кордарон», який використовують при лікуванні тахікардії, в Україні коштує 100 гривень, тоді як в Болгарії його вартість удвічі менша – 40 гривень.

«Більш того, частина вказаних лікарських засобів закуповувалася МОЗом за кошти держбюджету у 2012-2013 роках. Тож виходить, що безпідставно завищені ціни на медпрепарати призвели до значної розтрати бюджетних коштів», – зазначив Павло Петренко.

Із огляду на це, Павло Петренко та Анатолій Дирів звернулися до Генпрокуратури, МВС, Антимонопольного комітету, Держлікслужби, міністра економіки та міністра доходів та зборів з вимогою невідкладно провести перевірку фактів необґрунтованого завищення імпортерами, дистриб’юторами та аптеками цін на ліки та вироби медичного призначення. У разі виявлення зазначених фактів депутати вимагають притягнути винних осіб до відповідальності.

Похожие материалы