О.Соловйов проінформував про основні здобутки Держлікслужби України

Результатом імплементації стандартів виробництва та контролю якості лікарських засобів Євросоюзу у національне законодавство має стати вільний, відкритий ринок медичної продукції. Реалізуючи цю стратегію, Держлікслужба України ставить перед собою головн..

Результатом імплементації стандартів виробництва та контролю якості лікарських засобів Євросоюзу у національне законодавство має стати вільний, відкритий ринок медичної продукції. Реалізуючи цю стратегію, Держлікслужба України ставить перед собою головне завдання: діяти в інтересах прав і основних свобод, закладених у Конвенції Ради Європи. Про це заявив Голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов під час I-ї Міжнародної бізнес-конференції "ABC: Ukraine& Partners", що працювала 13-14 червня 2013 року.

Він зазначив, що лікарська політика, що проводиться Урядом України, спрямована, насамперед, на захист прав та інтересів пацієнта в забезпеченні якісних, ефективних і безпечних лікарських засобів.

Особливо слід відзначити такі кроки, як:

– приєднання України до Європейської Фармакопеї;

– запровадження у 2010 році обов’язкового дотримання при виробництві Належної виробничої практики (GMP ЄС) для вітчизняних виробників;

– запровадження у лютому 2013 року обов’язкового дотримання при виробництві Належної виробничої практики (GMP ЄС) для ліків іноземного виробництва;

– приєднання до Конвенції MEDICRIME та її ратифікація у 2012 році;

– запровадження у березні 2013 року ліцензування імпорту ліків.

Голова Держлікслужби України більш докладно зупинився на посиленні відповідальності іноземних виробників за якість, ефективність і безпеку ліків безпосередньо на території України. Важливим інструментом для цього стало запровадження з 1 березня 2013 ліцензування імпорту. «Така європейська норма гарантує не тільки належну якість кожної серії імпортного лікарського засобу, але й прямий і прозорий шлях поставки ліків від виробника за кордоном до імпортера в Україні», – підкреслив доповідач.

Він подякував Американській торгівельній палаті в Україні за організацію недавньої зустрічі за участю міжнародних експертів, в ході якої учасники докладно обговорили питання ліцензування імпорту. «Учасники зустрічі переконалися, що встановлені в Україні правила і норми відповідають європейському законодавству», – зазначив О.Соловйов.

Як підкреслив Олексій Соловйов, Україна для реформування фармацевтичної галузі буде і далі послідовно впроваджувати кращі міжнародні практики. «Реалізуючи цю стратегію, ми ставимо перед собою головне завдання: гарантувати пацієнту наявність в аптечній мережі та лікувальних установах якісних, ефективних і безпечних лікарських засобів», – зазначив Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов.

Похожие материалы