Держлікслужба закликала усіх членів Ради Європи ратифікувати Конвенцію Medicrime

Державна служба України з лікарських засобів вважає за необхідне проявити політичну волю для гармонізації міжнародного законодавства на базі Конвенції Medicrime. Про це заявила Перший заступник Голови Держлікслужби України Інна Демченко під час заключно..

Державна служба України з лікарських засобів вважає за необхідне проявити політичну волю для гармонізації міжнародного законодавства на базі Конвенції Medicrime. Про це заявила Перший заступник Голови Держлікслужби України Інна Демченко під час заключного слова під час закриття міжнародної конференції «Підходи до практичної реалізації Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров'я (Конвенція «MEDICRIME»)».

«Робота даної Конференції підтверджує, що підписання Конвенції Medicrime – це потрібний і необхідний крок, спрямований на захист прав і основних свобод громадян, які закріплені в основній Конвенції Ради Європи», – зазначила представник Держлікслужби. Запевнення ряду країн-учасниць у швидкому підписанні і ратифікації Конвенції свідчать про вірний напрям розвитку міжнародних відносин у питанні боротьби з фальсифікованою медичною продукцією.

«Хотілося б перефразувати класичний вислів: механізм, закладений у Конвенції Medicrime не є ідеальним, але кращого за нього на сьогодні не існує. Виходячи з цього, закликаємо до якнайшвидшого підписання та ратифікації Конвенції Medicrime усіма країнами, які ще не приєдналися до нього», – зауважила доповідач.

Як зазначила І.Демченко, усіх учасників конференції об'єднує одна мета – захист громадського здоров'я через призму охорони права на життя. «І перед нами стоїть необхідність – зробити черговий, важливий крок у цьому напрямі, приклавши усіх зусиль для ратифікації та впровадження в життя положень Конвенції. Шлях до цієї мети довгий і складний, але рішення пройти його разом є головною запорукою кінцевого успіху наших дій», – підкреслила Інна Демченко.

Підсумовуючи роботу конференції, спікер зазначила, що учасниками були розглянуті ряд проблем, пов'язаних з різними аспектами протидії фальсифікації медичної продукції.

Йдеться про:

– практичне застосування різнобічних підходів ВООЗ та Ради Європи в поняттях «фальсифікована» і «контрафактна» медична продукція;

– проблеми міжсекторального співробітництва правоохоронних, митних та інших контролюючих органів з одного боку і приватним сектором з іншого;

– проблеми розповсюдження фальсифікованої медичної продукції шляхом Інтернет-торгівлі;

– окремі аспекти, пов'язані з інтелектуальною власністю тощо.

Що стосується перспектив подальшої роботи в напрямі боротьби з фальсифікацією ліків в рамках Конвенції Medicrime, перший заступник Голови Держлікслужби зазначила, що, по-перше, Україна продовжить проводити дії на національному рівні, спрямовані на виконання взятих на себе зобов'язань, що випливають з ратифікації Конвенції Medicrime. Це:

– дотримання прийнятих Регіональних програм щодо запобігання ввезення та розповсюдження фальсифікованої медичної продукції;

– поліпшення координації між Держлікслужбою України, правоохоронними, митними органами щодо виявлення шляхів розповсюдження фальсифікованої медичної продукції;

– старт Пілотного проекту з запровадження індивідуального маркування зовнішньої упаковки лікарських засобів.

Як зазначила спікер, не менш важливим є подальший розвиток співробітництва між посадовими особами систем охорони здоров'я та правоохоронних органів різних держав, включаю залучення приватного сектора.

Нагадаємо, що відкриття Конвенції MEDICRIME для приєднання відбулося 28 жовтня 2011 р. у Москві. На сьогодні це вже зробили 22 країни світу, в тому числі: Австрія, Бельгія, Вірменія, Гвінея, Данія, Ізраїль, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Ліхтенштейн, Люксембург, Марокко, Молдова, Німеччина, Португалія, Російська Федерація, Туреччина, Україна, Фінляндія, Франція, Швейцарія. У 2012 році Україна першою ратифікувала дану Конвенцію.

Конвенція «MEDICRIME» є першим міжнародним інструментом кримінального законодавства, надає рекомендації з посилення відповідальності за фальсифікацію ліків і подібні злочини та забезпечує основу для національного і міжнародного співробітництва між різними секторами державного управління, координації на національному рівні, захисту жертв і свідків злочинів, пов'язаних з фальсифікацією медичної продукції.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы