Що там з українською вакциною проти коронавірусу? МОЗ знову обіцяє українцям прорив у боротьбі з коронаіірусом

Що там з українською вакциною проти коронавірусу? МОЗ знову обіцяє українцям прорив у боротьбі з коронаіірусом

Резонансна історія з розробкою вітчизняної вакцини від коронавірусу так поки нічим і не закінчилась. Інформації про цей проєкт досі майже немає, а та, яка доступна - не дає жодного уявлення ні про сам препарат, ні про стадію його готовності.

В умовах обмеженого доступу України до вакцин від коронавірусу і закриття експорту вакцини Covishield з Індії, чиновники в МОЗ знову заговорили про необхідність створення власної вакцини проти COVID-19.

Ці заяви дуже сильно повторюють риторику Президента та інших урядовців, коли вони з помпою презентували унікальну українську вакцину, яка так і не стала реальністю. Згодом почали спливати подробиці щодо розробки цього препарату і урядники змінили риторику, заявивши, що виробництво українських вакцин нині неможливе, оскільки вся виробнича база знищена, а відсутність сучасних лабораторій для розробки таких препаратів не дозволить навіть створювати препарат в умовах дослідницьких центрів.

3 квітня Максим Степанов заявив, що Україна просто зобов'язана розробити та випускати власний препарат для профілактики COVID-19, враховуючи справжню "війну" країн світу за доступ до цих препаратів. Міністр охорони здоров'я України заявив, що держава повинна допомогти українським фармкомпаніям в розробці вакцин, а також надати їм пріоритет при держзамовленні.

За словами Степанова, українські компанії готові розробити вакцину, однак не готові вкладати величезні гроші без яких-небудь гарантій з боку держави.

Ця заява міністра черговий раз перекреслює попередні заяви МОЗ та Уряду щодо можливості розробки та виробництва вакцин в Україні, однак вселяє надію, що виробництво вакцин в Україні все ж можуть спробувати відродити.

Тим не менше, з позицією Степанова не погоджується спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков. Він заявив, що очікувати на появу української вакцини не варто, подібні заяви в минулому так і не підтвердились, тож повторювати помилки, обіцяючи те, чого не існує не варто.

"Давайте будемо відверті: шанси на те, що нам хтось цю технологію (виробництва вакцин від коронавірусу – ред.) продасть, в сьогоднішніх умовах дуже невеликі, тому що будь-яка технологія сьогодні коштує великі-великі гроші, сьогодні це політика, це економіка, геополітика, це можливість впливати, і від такого інструменту іноземний бізнес не зможе відмовитися", – пояснив Разумков.

Разумков вважає, що краще дочекатись реальних успіхів українських вчених. якщо такі будуть, а вже потім говорити про реальну перспективу появи власної вакцини, не кидаючись пустими обіцянками.

"Раніше звучали заяви, що у нас вже є напрацювання по вакцині, вона скоро з'явиться. Краще таких обіцянок не давати, краще дочекатися, поки українські вчені її розроблять, потім вже про це говорити", – сказав він.

Зрозуміло, що в умовах провальної вакцинальної кампанії влада готова обіцяти українцям все що завгодно, від власних вакцин до інших чудес науки, аби не втратити обличчя. Однак, такі маніпулятивні заяви МОЗ в складний період епідемії виглядають досить цинічно, особливо за відсутності реальних результатів.

Похожие материалы