У Харкові почали перевіряти якість ліків за унікальним для України методом

У Харкові почали перевіряти якість ліків за унікальним для України методом

Підрозділ Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів «Інституту монокристалів» НАН України отримав від Держлікслужби статус уповноваженого центру з контролю якості лікарських засобів.

Вітчизняні та іноземні лікарські засоби у Науково-технологічному комплексі «Інститут монокристалів» НАН України почали перевіряти за унікальними для країни методами. Таку інформацію сповістив Костянтин Бєліков, заступник гендиректора наукової установи, кандидат хімічних наук.

З 2013 року в Інституті монокристалів працює структурний підрозділ Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів, який пройшов атестацію у Держлікслужбі. Наразі зазначене відділення одержало статус уповноваженого центру з контролю якості лікарських засобів, відповідно до нещодавно підписаного Меморандуму.

Пан Бєліков зазначив, що тепер установа за запитом Держлікслужби буде проводити перевірки ЛЗ, а отримані результати братимуть до уваги при реєстрації нових препаратів. Він додав, імпортних препаратів також будуть проходити такі перевірки. Вчений підкреслив, що дослідження виконуються за методами ядерного магнітного резонансу, рентгенівської монокристальної і порошкової дифрактометрії, атомної спектрометрії.

За його словами, вкрай важливим для контролю якості при розробці нових ЛЗ є метод рентгенівської дифракції. Він дозволяє зробити прогноз біодоступністі субстанції, наголошує дослідник. Завдяки цьому методу можна побачити, чому препарати від різних фармкомпаній з однаковою діючою речовиною можуть не мати терапевтичного ефекту.

«Певна діюча речовина, субстанція, може існувати в кількох модифікаціях, простіше кажучи, кристал речовини по-різному влаштований, і саме від його структури залежить, як діятиме речовина на наш організм. В одній модифікації – просто не розчиниться і взагалі не подіє, в іншій – буде ефективним. Ці переходи між модифікаціями слабко вивчені. Наше обладнання дозволяє визначити, чи все в препараті відповідає заявленим характеристикам і вимогам», – роз’яснив він.

Пан Бєліков додав, що вітчизняні фармконцерни мають високий рівень внутрішнього контролю своїх лікарських засобів, але ключовою проблемою в галузі є фальсифікована продукція.

Похожие материалы