Фармацевти просять АМКУ впровадити чітку методику розрахунку штрафів

Фармацевти просять АМКУ впровадити чітку методику розрахунку штрафів

Гравці вітчизняного фармацевтичного ринку виступають за впровадження Антимонопольним комітетом України чіткої методики розрахунку штрафів за всі види порушень конкурентного законодавства.

Гравці вітчизняного фармацевтичного ринку виступають за впровадження Антимонопольним комітетом України чіткої методики розрахунку штрафів за всі види порушень конкурентного законодавства.

Відповідну думку висловили учасники круглого столу «Актуальні питання захисту від недобросовісної ділової практики на фармацевтичному ринку».

Президент Асоціації протидії недобросовісної конкуренції (АПНК) Сергій Шкляр зазначив, що АМКУ використовує спеціальну інструкцію з розрахунку штрафів за концентрацію без попереднього погодження з відомством, проте такої інструкції для інших видів порушень немає.

«Це дуже важливо, щоб її (методику розрахунку. – Ред.) було створено. І краще не на рівні інструкції, а на рівні змін до закону», – сказав він, наголосивши, що нині комітет може накладати штраф від 1 грн до 10% річного доходу компанії, тому й обґрунтувати конкретну суму стягнення дуже складно.

У свою чергу, юрисконсульт компанії GlaxoSmithKline Ukraine Лана Синичкіна упевнена, що, формалізувавши порядок розрахунку штрафів, АМКУ стимулює учасників ринку дотримуватися закону. «Нині немає розуміння вартості ризику... Якщо буде розроблено чітку систему розрахунку штрафів – компанії чіткіше розумітимуть, чим загрожує те чи інше порушення», – заявила Лана Синичкіна.

Керівний партнер адвокатського об'єднання Arzinger Тимур Бондарєв акцентував увагу на тому, що вирішення питання особливе важливе в контексті розширення повноважень відомства. «Ми бачимо дедалі більший інтерес комітету до бізнесу... На мою думку, він може отримати повноваження суміжні з податковою, митною службою... АМКУ вирівнюється, він отримує повноваження, які мають його європейські колеги», – сказав він.

У свою чергу, Сергій Шкляр зауважив, що у разі ухвалення законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про захист економічної конкуренції», антимонопольники зможуть самостійно розкривати приміщення суб'єктів перевірки, в яких зберігається інформація, вилучати документи та матеріали, опечатувати приміщення, системи комунікацій, комп'ютерні мережі.

Окрім того, президент АПНК Сергій Шкляр звернув увагу на спільний наказ АМКУ та Міністерства внутрішніх справ №79/470 від 15 липня 2011 року, згідно з яким передбачається створення спільних робочих груп для проведення розслідувань, постійний обмін інформацією.

«Якщо у комітету додаткових повноважень не буде, то він ніколи не зможе довести картельні змови... Повноваження треба надавати, але, сподіваємося, АМКУ скористається ними розумно», – підсумував Шкляр.

Джерело: www.interfax.com.ua

Похожие материалы