АМКУ оштрафував Sandoz за оманливу рекламу

Антимонопольний комітет України оштрафував на 50 тис. грн компанію Sandoz Pharmaceuticals d.d. за розповсюдження неправдивої реклами лікарського засобу «КларитроСандоз XL», що вводило громадян в оману.

Антимонопольний комітет України оштрафував на 50 тис. грн компанію Sandoz Pharmaceuticals d.d. за розповсюдження неправдивої реклами лікарського засобу «КларитроСандоз XL», що вводило громадян в оману.

Спеціалістами комітету було встановлено, що у рекламній листівці «КларитроСандоз XL» йшлося про те, що тільки цей препарат містить у своєму складі антибіотик-макролід кларитоміцин, тоді як така діюча речовина є складовою 62 зареєстрованих в Україні лікарських засобів.

АМКУ зобов’язав припинити поширення неповних та неточних відомостей у рекламі ліків «КларитроСАНДОЗ», «Персен», «Іммунал» та «АЦЦ».

«Так, «КларитроСАНДОЗ» рекламували як препарат із «найбільш збалансованим спектром антибактеріальної дії, відсутністю взаємодії з їжею, швидким протизапальним ефектом» тощо. Однак ці властивості належать антибіотику кларитоміцину, що також є у складі інших лікарських засобів», – йдеться у повідомленні АМКУ.

Зокрема, як повідомляє комітет, препарати «Персен» та «Іммунал» позиціонували у рекламі як безпечні для застосуванні дорослими та дітьми, хоча ліки містять низку застережень і викликають побічні дії. Наприклад, «Персен» у капсулах протипоказаний дітям до дванадцяти років, засіб у таблетках діти від трьох до дванадцяти років можуть приймати тільки під наглядом лікаря. «Іммунал» в таблетках заборонено вживати дітям до чотирьох років, а у каплях – дітям до шести років.

У рекламі лікарського засобу «АЦЦ» поширювали твердження: «Для швидкого лікування кашлю у дорослих і дітей». Насправді ж препарат є мукалтичним засобом та вживається для полегшення розрідження мокротиння.

Компанія Sandoz Pharmaceuticals погодилася з висновками комітету, зобов’язалася припинити поширення подібної реклами та сплатити штраф до державного бюджету. Вилучення залишків рекламної продукції компанія має здійснити до кінця цього року.

«Напередодні зимового періоду та почастішання випадків загострення різних захворювань Антимонопольний комітет закликає громадян бути вкрай уважними під час вибору засобів для лікування. Адже не яскрава обгортка та вражаюча реклама медикаментів має вирішальне значення для одужання, а їх лікувальні властивості, прописані в інструкціях, з якими треба ознайомлюватися обов’язково. Слід пам’ятати, що наше здоров’я, передусім, – у наших руках», – зазначив з цього приводу заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін.

Джерело: www.amc.gov.ua

Похожие материалы