Держлікслужба провела нараду з представниками оптових компаній

П’ятого липня 2011 року відбулася нарада за участі представників Державної служби України з лікарських засобів та дистриб’юторських компаній з продажу лікарських засобів. У рамках наради також було обговорення Ліцензійних умов провадження господарської ..

П’ятого липня 2011 року відбулася нарада за участі представників Державної служби України з лікарських засобів та дистриб’юторських компаній з продажу лікарських засобів. У рамках наради також було обговорення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

У вступному слові Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов нагадав, що 24 червня 2011 року на сайті Міністерства охорони здоров’я був опублікований проект Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Він зауважив, що виконання рішення Уряду щодо впровадження належних практик в Україні не зупинилося виключно впровадженням належної виробничої практики GMP. На даний момент європейські GMP є обов’язковими до виконання для вітчизняних виробників, і до кінця року інспектори регуляторного року завершать перевірки усіх підприємств. Тому сьогодні на перше місце виходить питання впровадження належної дистриб’юторської практики. Він підкреслив, що наразі важливим завданням є зміна відношення операторів ринку до транспортування та зберігання лікарських засобів. Йдеться про впровадження системи менеджменту якості шляхом імплементації вимог належної дистриб’юторської практики (Good Distribution Practice — GDP) до Ліцензійних умов. Таким чином, забезпечення дотримання вимог GDP стане необхідною умовою отримання суб’єктом господарської діяльності права провадження оптової торгівлі лікарськими засобами в Україні.

Початок цьому шляху вже покладено, адже МОЗ вже прийнято два нормативних акти, якими регулюється порядок сертифікації на відповідність GDP. Наказом від 23 серпня 2005 року № 421 визначається, власне, порядок видачі сертифікату, а наказом від 16 лютого 2009 року затверджено настанову СТ-Н 42-5.0:2008 з належної практики дистрибуції.

Усі учасники наради, керівники дистриб’юторських компаній підтримали думку керівника регуляторного органу щодо необхідності впровадження норм GDP до Ліцензійних умов.

У нараді взяли участь: Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов; перший заступник Голови Держлікслужби України Інна Демченко; директор дистриб’юторської компанії «БаДМ» Олександр Дитятковский; керівник наглядової ради компанії «Альба» Володимир Дудка; директор компанії «Вента» Олександр Волошин; виконавчий директор всеукраїнської фармацевтичної асоціації «ФАРМУКРАЇНА» Денис Шевченко; Голова Громадської Ради при Держлікінспекції МОЗ Тетяна Котляр, Оксана Гуленко, директор Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України» тощо.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы