Нову форму паспорта аптечного закладу введено в дію

Постанову Кабінету Міністрів України КМУ від 04.10.2010 № 906 «Про затвердження форми паспорта аптечного закладу (структурного підрозділу)» оприлюднено в установленому порядку в бюлетені Міністерства юстиції України «Офіційний вісник України» № 80...

Постанову Кабінету Міністрів України КМУ від 04.10.2010 № 906 «Про затвердження форми паспорта аптечного закладу (структурного підрозділу)» оприлюднено в установленому порядку в бюлетені Міністерства юстиції України «Офіційний вісник України» № 80 (29.10.2010).

Цей нормативно-правовий акт запроваджує нову форму паспорта аптечного закладу (структурного підрозділу), який заповнюватиме не лише суб’єкт господарської діяльності, а й представник Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів або її територіального підрозділу. Перший розділ аптечного паспорта, який складатиметься з дванадцяти пунктів, заповнюватиме лише суб’єкт господарської діяльності. Другий розділ документу суб’єкт господарської діяльності заповнює вже за участю представників Держлікінспекції МОЗ або її територіальних органів, до того ж, останні надають суб’єкту господарювання безоплатну консультативно – методичну допомогу. Інспектори Держлікінспекції мають переконатися в наявності матеріально-технічної бази та кваліфікованого персоналу аптечного закладу.

Проект було розроблено Держлікінспекцією МОЗ на виконання доручення за результатами протоколу наради під головуванням прем’єр-міністра України Миколи Азарова від 16 червня 2010 року та погоджено без зауважень Мінфіном, Мінекономіки, Мін'юстом та, після доопрацювання, – і Держкомпідприємництвом.

Підґрунтям для розробки проекту стало те, що надмірне та необґрунтоване спрощення отримання ліцензій на оптову та роздрібну торгівлю ліками, запроваджене у лютому 2010 року урядовою постановою № 259, призвело до неконтрольованого та невиправданого реальною потребою зростання кількості аптечних закладів за відсутності суттєвого покращення якості їхньої діяльності. Так, за дев"ять місяців поточного року кількість заяв на відкриття аптечних закладів зрослая майже втричі порівняно з аналогічним періодом минулого року. Підстав для відмови у видачі ліцензії за процедурою, запровадженою постановою № 259 (лише на основі заяви та паспорта аптечного закладу за підписом заявника), Держлікінспекція не має.

Такої динаміки відкриття аптечних закладів, як у цьому році, не спостерігали від початку дев’яностих років, коли фармринок України тільки формували. Однак перевірки довели, що часто рівень матеріально-технічного забезпечення цих закладів не відповідає вимогам. Саме такі аптечні заклади є потенційним джерелом потрапляння на ринок неякісних та фальсифікованих лікарських засобів.

До речі, до 20% нещодавно відкритих аптечних закладів анулювали свої ліцензії одразу після того, як були включені до плану перевірок. Протягом останніх трьох місяців за результатами планових перевірок анульовано 149 ліцензій на оптову та роздрібну торгівлю (кожна п’ята з перевірених місць провадження господарської діяльності – анульована).

Отже, спеціалісти сподіваються, що запровадження нової форми паспорта аптечного підрозділу унеможливить безконтрольне відкриття аптечних закладів.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы