Олексій Соловйов проінформував щодо результатів перевірок аптек

Станом на 25 серпня 2010 року Державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів України було проведено 729 спільних перевірок з правоохоронними органами (УМВС, Прокуратури та СБУ).

Станом на 25 серпня 2010 року Державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів України було проведено 729 спільних перевірок з правоохоронними органами (УМВС, Прокуратури та СБУ).

Про це Головний державний інспектор з контролю якості лікарських засобів України Олексій Соловйов проінформував Генерального прокурора України Олександра Медведька під час Колегії у Генеральній Прокуратурі України, яка відбулася учора, 26 серпня.

Окрім того, Держлікінспекція провела 556 перевірок за дорученням вищезазначених правоохоронних органів на предмет відповідності законодавству щодо обігу лікарських засобів. За їх результатами було надано 618 приписів про усунення вимог законодавства щодо контролю якості лікарських засобів, 608 приписів – про заборону обігу лікарських засобів, а також понад 300 постанов – щодо стягнення штрафів на суму 72,5 тис. грн.

Головний державний інспектор повідомив також, що перевірками Держлікінспекції впродовж 2009-2010 років було виявлено та зафіксовано 184 порушення, пов’язаних з обігом отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, (120 у 2009 і 64 у 2010 рр.), зокрема:

  • 32 випадки порушення вимог ведення предметно-кількісного обігу (відсутність журналу або неналежне його ведення);
  • 96 випадків порушення умов зберігання зазначених лікарських засобів (недотримання мікрокліматичних вимог, відсутність обладнання для зберігання (сейфів));
  • 35 випадків недотримання вимог щодо оформлення рецептів;
  • 21 випадок реалізації субстандартних лікарських засобів, а також тих, термін придатності яких минув.

Як відомо, контроль за обігом безпосередньо наркотичних та психотропних лікарських засобів або ліцензування такої діяльності не належить до компетенції Держлікінспекції і здійснюється Державним комітетом з питань контролю за наркотиками як центральним спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у цій сфері.

Враховуючи зазначене, Голова Держлікінспекції Олексій Соловйов повідомив, що Держлікінспекція МОЗ вважає за доцільне внести наступні пропозиції:

1) Ініціювати зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» в частині надання права Держлікінспекції МОЗ на проведення позапланових заходів, спрямованих на реалізацію завдань, визначених сферою її компетенції;

2) внесення зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами в частині встановлення факту неможливості їх виконання при виявленні порушень обігу отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, що має як наслідок анулювання ліцензії;

3) законодавчо закріпити право Держлікінспекції МОЗ на проведення контрольних закупок в процесі здійснення перевірок;

4) посилити відповідальність суб’єктів господарювання за порушення продажу рецептурних лікарських засобів із аптечних закладів без рецепта лікаря шляхом внесення змін та доповнень до Кодексу України про адміністративні порушення.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы