Уряд виділив кошти на ліки хворим на гемофілію

Уряд виділив усі необхідні кошти для забезпечення ліками хворих на гемофілію. Про це сьогодні на брифінгу заявив прем`єр-міністр України Микола Азаров.

Уряд виділив усі необхідні кошти для забезпечення ліками хворих на гемофілію. Про це сьогодні на брифінгу заявив прем`єр-міністр України Микола Азаров.

«Щодо проблеми забезпечення хворих на гемофілію ліками. Десь близько місяця тому це питання Міністерством охорони здоров`я було розглянуто. Всі хворі забезпечені необхідними ліками. Якщо десь головний лікар не забезпечив, то треба писати мені особисто, і він буде негайно звільнений з роботи, а проблема вирішена. Тому що гроші всі є, закупівлі були здійснені», – наголосив Микола Азаров.

Водночас він нагадав, що затримка із державними закупівлями, враховуючи ліки, поточного року сталася тому, що попередня влада не спромоглася прийняти бюджет. До квітня в країні не було державного і місцевих бюджетів. Отже, фінансування було заблоковано.

Сьогодні під стінами Міністерства охорони здоров'я України відбулася акція, участь у якій взяли представники громадського об'єднання хворих на гемофілію. Пацієнти та їхні близькі звернулися до керівників МОЗу з проханням прояснити ситуацію щодо забезпеченості пацієнтів необхідними препаратами та посприяти у вирішенні цього питання в окремих областях, де за кошти місцевого бюджету мають закуповувати ліки, але не всюди так відбувається.

Перший заступник міністра охорони здоров'я України Віктор Лисак запросив активістів об'єднання до свого кабінету, де у переговорах взяли також участь головний позаштатний гематолог МОЗ України Василь Новак та завідувач Сектору безпеки донорської крові Євген Мороз.

Віктор Лисак поінформував присутніх про те, що останні торги щодо закупівлі фактору згортання крові VIII для хворих на гемофілію вже завершено четвертого листопада поточного року. "Така тривала процедура була викликана кількома чинниками. По-перше: пізно прийнятий державний бюджет. По-друге: учасники ринку маніпулювали процесом, і дії їх були покладено на те, аби продати свою продукцію за невиправдано завищеною ціною. Така ситуація тривала доволі довго. Понад те, на одному з передостанніх тендерів троє учасників ринку з чотирьох взагалі зірвали проведення тендеру, відмовившись від участі, знаючи про те, що тендер з однією компанією проводити не можна. Однак, проводячи постійні перемовини, Міністерству вдалося не лише завершити торги, а й зекономити 40% державних коштів від першочергової вартості. Міністерство може діяти лише в рамках законодавства і тих квот, які виділила держава. На жаль, далеко не все залежить від нас", – зазначив перший заступник міністра.

За результатами переговорів, учасники вирішили підготувати листи за підписом міністра Зиновія Митника до голів облдержадміністрацій з проханням забезпечити хворих необхідною кількістю препаратів. Окрім того, наголосив Віктор Лисак, існує необхідність сьогодні прийняти Державну програму з гематології, концепцію якої розроблено МОЗ України, і яка наразі перебуває на громадському обговоренні. "Для таких кроків нам необхідна ваша підтримка", – наголосив Віктор Лисак, звертаючись до представників організації, додавши, що лише за їхньої активної участі у цьому процесі справа швидше зрушить з місця, адже у затвердженні таких програм, окрім МОЗу, ще беруть участь Міністерство фінансів, Міністерство економіки, Мін'юст та інші.

Джерело: www.kmu.gov.ua;moz.gov.ua

Похожие материалы