Аптекарі мають добровільно здати препарати зі вмістом сибутраміну

Як повідомляє прес-служба Кабміну, суб’єктів господарювання, які займаються торгівлею лікарськими засобами, не каратимуть за незаконне зберігання препаратів, що містять «Сибутрамін» в тому разі, якщо вони добровільно здадуть усі ці ліки та вкажуть на дж..

Як повідомляє прес-служба Кабміну, суб’єктів господарювання, які займаються торгівлею лікарськими засобами, не каратимуть за незаконне зберігання препаратів, що містять «Сибутрамін» в тому разі, якщо вони добровільно здадуть усі ці ліки та вкажуть на джерело їх надходження. Така норма передбачена у Кримінальному Кодексі України, нагадали представники МВС під час спільної міжвідомчої наради в Міністерстві охорони здоров’я під головуванням заступника Міністра охорони здоров’я Олександра Гудзенка.

Олександр Гудзенко повідомив, що Постановою Кабінету міністрів України від 31.05.2010р. №373 «Про внесення змін до переліку наркотичних, психотропних речовин і прекурсорів», яка набула чинності 4.06.2010р, до Переліку психотропних речовин віднесено «Сибутрамін». Після цього, фактично, лікарські засоби, до складу яких входить психотропна речовина «Сибутрамін», підпали під дію Закону «Про наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори».

Однак відповідно до п. 2 «Порядку провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та контролю за їх обігом», затвердженого Постановою Кабінетів міністрів України №589 від 3.06.2009р., суб’єкти господарювання провадять діяльність, пов’язану з обігом лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори на основі відповідної ліцензії, яку дозволено і контрольовано згідно із законодавством України.

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України надіслала припис від 25.06.2010р, яким зобов’язала суб’єктів господарювання вилучити з обігу шляхом повернення постачальнику (виробнику) лікарський засіб із вмістом психотропної речовини «Сибутрамін». Однак, як наголосили присутні представники аптечних асоціацій, відсутність ліцензії у суб’єкта господарювання на обіг наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів унеможливлює повернення лікарських засобів виробнику. Понад те, неможливо повернути лікарський засіб, обіг якого в Україні заборонено.

Таким чином, законодавчо створено ситуацію, при якій суб’єкти господарювання, які придбали лікарські засоби, що містять психотропну речовину «Сибутрамін», мають залишки лікарських засобів, але не мають відповідної ліцензії на діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів і, в будь якому випадку, підпадають під фіксацію такого тяжкого порушення, як незаконний обіг психотропних речовин. Адже зберігання – це також обіг.

Представники МОЗ підкреслили необхідність вжити всіх необхідних заходів, використовуючи можливості чинного законодавства, для розв’язання проблеми, що виникла з обігом лікарських засобів з моменту введення в дію Постанови №373 «Про внесення змін до переліку наркотичних, психотропних речовин і прекурсорів».

Представники аптечних асоціацій у своїх виступах проінформували, що на даний час до суб’єктів господарювання – оптових дистриб’юторів – продовжують звертатися аптеки з питаннями щодо повернення лікарських засобів. Також, за їх словами, у зв’язку з ситуацією, що склалася, існує ризик для оптових компаній порушення проти їхніх керівників кримінальних справ.

Голова Держлікінспекції Олексій Соловйов, зі свого боку, звернувся до представників МВС з пропозицією пошуку спільного рішення проблеми та попросив МВС, поки готується проект рішення, зменшити тиск підрозділів МВС на ті аптечні заклади, в яких зазначеніі ліки перебувають у «карантині».

Уважно вислухавши усі виступи, представник Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України запропонував просте вирішення складної ситуації, у яку потрапили аптекарі України. Він нагадав, що в Кримінальному Кодексі України є така норма: в разі, якщо організація чи фізична особа добровільно видає наркотичні засоби та вказує джерело походження, її звільнено від кримінальної відповідальності.

На нараді також було прийнято рішення створити робочу групу, яка має у найкоротші терміни опрацювати проект наказу МОЗ, яким будуть вирішені остаточні проблемні питання щодо вилучення з обігу лікарських засобів, які містять «Сибутрамін».

Джерело: www.kmu.gov.ua

Похожие материалы