Фармацевт в пошуках роботи: ТОП-3 перспективних професій

Фармацевт в пошуках роботи: ТОП-3 перспективних професій

Робота за першим столом все менше вабить фахівців з вищою фармацевтичною освітою. В яких професіях у тих, хто пройшов аптечну школу, найвищі шанси досягти фінансового та кар`єрного успіху?

Криза – стартовий майданчик для сміливих і рішучих. Однак, приймаючи рішення змінити місце роботи, варто зважити свої плюси та зрозуміти, які навички треба опанувати, аби не заблукати в поки що чужих кар’єрних джунглях. Ми розмірковували над цим разом з Уляною Москаль, дивізійним HR-менеджером мережі аптек «Подорожник»(Львів)
Робота для фармацевта – медпредставник

ТОП-1: медичний представник

Щодо якостей, знань та умінь, які сьогодні підвищують «ціну» аптечного фармацевта, це, в першу чергу, навички сервісу та продажів. Вміння переконати придбати товар базується на доскональному його знанні. І тут першостольнику немає рівних, адже пропонуючи людині ліки, він має робити презентацію як мінімум трьох препаратів та знати, чим вони відрізняються.

Тому я вважаю, що для вчорашніх випускників з фармацевтичним дипломом робота в аптеці є дуже хорошою школою для подальшої кар’єри у будь-якому напрямку у межах професії. А вона таки знадобиться, особливо, якщо провізор вирішить піти у репи. Вектор «медичні представники» дуже важко прокладати, не опанувавши хоча б одно- чи дворічний досвід, який набувається саме під час роботи в аптечному закладі. Робота в аптеці дає дуже хороші навички: продажі, спілкування з клієнтом, знання інноваційних препаратів, розуміння споживацьких запитів та заперечень. До того ж тут є і ще один великий «плюс» – першостольник може в реалі поспостерігати за роботою медпредставника і поринути в усі тонкощі професії. Безумовно, вона завжди вважалася престижною: соцпакет, хороша зарплатня, приблизно на 30-40% більша, ніж в аптеці, авто, телефон-планшет. Щоправда, це все може бути привабливим для провізора, якому з певних причин «не світить» посада завідувача аптеки: заваптекою, як правило, дуже рідко лишають свої «теплі» місця і відправляються у поля, адже приблизно за ті ж самі гроші мають куди спокійнішу роботу.

Та насправді виявляється, що серед 35-40-річних аптечних фармацевтів бажаючих перекваліфіковуватися у медпредставники не так вже й багато. Саме побачивши всю цю діяльність зсередини, деякі дуже сильно починають вагатися: а чи потрібно це йому, а чи вийде в нього так? Далеко не всі мають достатні комунікативні навички, готові спілкуватися з лікарями, відчиняти зачинені двері, здійснювати непрямі продажі, носитися по місту та їздити у відрядження, та ще й бажано – за кермом. Вже не хочеться щось міняти, виходити із зони комфорту. Маю чимало прикладів, коли через рік-два молоді фармацевти з медичних працівників знову повертаються до аптек – не витримують.

Але саме ті, хто реально втомився від звичного професійного укладу і не бачить для себе перспектив в аптечному закладі, хто має важливі професійні контакти та вміє приймати виважені рішення, роблять у співробітництві із фармкомпаніями реальні успіхи.

Робота для фармацевта – косметолог

ТОП-2: косметолог

Серед випускників фармвишів все більшої популярності набуває фах косметолога – вже десь курсі на п’ятому вони паралельно закінчують курси косметології, аби піти працювати замість аптеки в салон краси. І там вони досить добре облаштовуються. Фармацевту-косметологу в нагоді стають статус медичного працівника та знання фармакології, біології та анатомії, навички проведення ін’єкцій. Ніщо не заважає спробувати себе на цьому терені і фармацевтам з досвідом. Проте, тут є підводний камінь! Якщо для представників покоління У та Z соцмережі – частина життя, то віковій категорії 30+ варто буде опанувати навички написання правильних сторіз. Сторінки в Instsgram та/або в Tik Tok, незалежно від того, буде це працевлаштування у клініці або відкриття власного салону, найкращий спосіб просування своїх послуг. Це дуже перспективний бізнес: жінки (втім, як і чоловіки) готові витрачати на бьюті- процедури чималі гроші.

Робота для фармацевта в ветеринарній аптеці

ТОП-3: ветеринарний фармацевт

Все більше людей у нас сьогодні заводять домашніх тварин, і згодом їх ставатиме дедалі більше – це світовий тренд. Тобто буде зростати потреба у послугах для домашніх улюбленців, будуть відкриватися та удосконалюватися ветеринарні клініки. А оскільки лікують тварин в тому числі і медичними препаратами, потреба у ветеринарних фармацевтах теж буде на часі. Вже зараз достатньо ветеринарних лікарів, готових до відкриття ветеринарних аптек, в яких будуть затребувані ветеринарні фармацевти.

Ті, хто ще на етапі вибору, можуть обрати таку спеціалізацію. Наприклад, у нас в місті є Львівська ветеринарна академія, яка випускає фармацевтів – там є курс «Фармація у ветеринарії». Знаю, що у харківському національному фармуніверситеті є освітньо-професійна програма «Ветеринарна фармація». До того ж, ніхто не скасовував лікування сільськогосподарських тварин. У Національному університеті біоресурсів та природокористування також є магістерська програма «Ветеринарна фармація», де вчать розумітися на питаннях синтезу лікарських субстанцій, розробки нових лікарських препаратів та лікарських форм, контролю якості, реєстрації, виробництва, а також зберігання і відпуску ветеринарних препаратів. Тобто, майже тому, чому вчать фармацевтів, які потім лікуватимуть людей. Принаймні, практично ті ж самі діючі речовини, терапевтична дія також, основне питання – у дозуванні. Я думаю,у випадку чого, ветеринарний лікар завжди підкаже та направить.

В наш час дуже цінною рисою є здатність швидко навчатися, тим більше, що сьогодні є маса таких пропозицій онлайн. А ще краще навчатися в людей, які досягли справжнього успіху на тому чи іншому терені: вони не тільки знають все про підводні камені, вони реально заряджають оптимізмом. Не треба боятися нового, тим більше, в професійному житті. Але для початку все ж радила би визначитися, чого ви реально прагнете, і тоді сміливо торувати новий шлях.

Похожие материалы