Чи призначать у МОЗ координатора проекту Світового банку на $200 млн за фальсифікованими документами?

Чи призначать у МОЗ координатора проекту Світового банку на $200 млн за фальсифікованими документами?

За останні 1,5 роки це вже третій конкурс на посаду координатора, котрий проводить Павло Ковтонюк. Попередні кандидатури Світовий банк відхиляв з причини невідповідності кваліфікаційним вимогам. Останню фаворитку МОЗівців обирали з фальсифікаціями.

Руслан Якушев, Антикор

Місяць тому в МОЗ розгорівся скандал, спричинений розслідуванням організації «Стоп корупція», у якому викрили корупцію, фальсифікації та перевищення повноважень при призначенні на посади Координатора та Консультантів проекту Світового банку більш ніж на 200 млн дол.

Були опубліковані документи з фальсифікованими комісією даними в конкурсі на посаду Координатора проекту на користь Аліни Ткаченко, а також підтвердження фальсифікації даних про свій фаховий досвід самою Ткаченко А. В. Пані Ткаченко не набрала найбільшої кількості балів серед усіх учасників конкурсу, про що свідчить звіт комісії. А також вказала неіснуючий досвід у своєму резюме – участь у неіснуючому міжнародному тренінгу, що дозволило їй отримати додаткові бали від комісії. Але висновок членів комісії під тиском заступника Міністра Павла Ковтонюка був невідворотнім – призначати. Як повідомили джерела в МОЗ, дане викриття спричинило неабиякий переполох – комісія стала працювати в абсолютно закритому режимі, Ковтонюк перевіряв телефони та електронну пошту всіх членів комісії, погрожував усім звільненням, вчинив терор усьому міністерству задля того, щоб знайти джерело витоку інформації.

Протягом місяця ніхто з керівництва МОЗ не надав жодного публічного коментаря з цього приводу. Як повідомили в ГО «СТОП корупція», вони не отримали відповідей на офіційні запити ні від міністерства, ні від Кабінету Міністрів. А ось представники Світового банку у Вашингтоні та Києві на отримані запити одностайно відповіли, що неодмінно будуть розбиратися в цій корупційній ситуації.

Їжачки плакали, кололися, але продовжували лізти на кактус!

Ситуацію висвітлювали не тільки українські, а й європейські видання. Проте, незважаючи на викриття та міжнародний розголос, Павло Ковтонюк, із мовчазної згоди в.о. Міністра проводить все-таки призначення «своїх», хоча й не достатньо фахових людей, на посади Координатора ГКПП та двох Консультантів проекту – одного Консультанта призначають навіть взагалі без конкурсу.

І це при тому, що Ковтонюк особисто проводив кампанію із залучення до участі в цих конкурсах високофахових спеціалістів – проводив зустрічі в бізнес-школах, агітував через ЗМІ та всім міністерством проводили інформаційну кампанію, котра привела до участі в конкурсах десятки високофахових спеціалістів. Навіть деяких міжнародно відомих експертів, до рівня яких самому Ковтонюку ще багато треба мати часу та натхнення. Звісно, якщо НАБУ не скорегує його особисті плани на подальшу кар’єру.

Призначення на посади оприлюднені на сайті проекту від 13 березня. Проте знову таки чомусь без прізвищ переможців. До чого така таємничість?

У конкурсах міністерства тепер жоден фахівець, який поважає себе, не візьме участі. І це при тому, що рівень фаховості команди міністерства і так залишає бажати кращого. Такі оцінки надали працівники Міністерства юстиції та Міністерства регіонального розвитку, котрим постійно доводиться працювати в робочих групах над спільними проектами з МОЗ.

Редакція "Антикор" з’ясувала декілька нових невідворотних фактів, котрі доповнюють картину з конкурсами та призначеннями.

По-перше, Аліна Ткаченко в минулому році вже вигравала цей самий конкурс на Координатора ГККП, але була відхилена Світовим банком через невідповідність кваліфікаційним вимогам. Вбачається, її трохи підготували, підтасували й знову відправили «перемагати» на конкурс.

Що дуже дивує: невже в заступника Міністра немає більше кандидатур? Хоча що значить немає кандидатур? Чому він перешкоджає тому, щоб найняти кращих із тих, хто подається на конкурс?

Нагадуємо, що це вже третій конкурс на цю посаду за 1,5 роки, котрий проводить Ковтонюк, постійно намагаючись проштовхнути своїх людей, а Світовий банк раніше відхиляв ці кандидатури з причини невідповідності кваліфікаційним вимогам проекту. А цього разу пані Дорошенко зі сторони банку затвердила переможницю. Адже таким чином він уже змусив чекати 1,5 роки всю медичну галузь, офіс Світового банку, медреформу й українських пацієнтів, коли не призначав повторні конкурси та гальмував запуск усього проекту. Нехай весь світ зачекає!

По-друге, Дорошенко – однокурсниця Павла Ковтонюка. Це фахівець із охорони здоров’я Світового банку в Україні, яка з боку Світового банку закрила очі на фальсифікації в конкурсі на посаду Координатора Спільного проекту МОЗ та Світового банку на понад 5 млрд грн.

Павло Ковтонюк и Олена Дорошенко двічі однокурсники – обоє навчалися в Києво-Могилянській академії та в Університеті Маастрихта.

А можливо саме пані Дорошенко координувала весь процес конкурсу та призначення Ткаченко А. В? Чи знав про це голова місії Світового банку в Україні Фенг Зао, невідомо.

Однак усі особи Світового банку у Вашингтоні та Києві, з якими спілкувалися представники видань, відповіли, що неодмінно розберуться в даній ситуації.

По-третє, у підтасуваннях комісії є руки – це Юрій Скоклюк. Він є одним із закупівельників проекту Світового банку.

Конкурс на Координатора ГКПП міністерство оголошувало тричі. І в попередні рази їх скасовували, бо ніяк не могли провести потрібного кандидата. У всіх трьох конкурсах консультант із закупівлі, який вів ці конкурси був чомусь один і той же – Юрій Скоклюк. І конкурси, на яких затвердили «своїх» Консультантів проекту, вів також Скоклюк.

Саме його посада та функціональні обов’язки дозволяють заступнику Міністра одноосібно керувати відбором кандидатів та затвердженням переможців конкурсів Світового банку. Адже основним завданням посади закупівельника є прийом заявок, відбір, ранжування кандидатів, подання – здійснення всіх процедур згідно з вимогами Світового банку із відбору та затвердження переможців конкурсів.

Саме Скоклюк виконує всі вказівки Ковтонюка. У тому числі просто взяв і викинув резюме Вашадзе, яке внаслідок цього навіть не розглядалося комісією. На розгляді у звіті немає його прізвища (дивись таблицю нижче). А лист із документами на конкурс від нього на Скоклюка є.

За обов’язками своєї посади Юрій Скоклюк формував підсумковий звіт роботи комісії та висновок про переможця. Ось частина звіту – це підсумкова таблиця, у якій видно, що Ткаченко набрала не найбільшу кількість балів, її отримав інший кандидат.

А ось висновок комісії із звіту всупереч таблиці вище. Перемагає за підрахунком балів інший, а переможцем вписують Ткаченко. Цікаві технології?

Контролюючі органи можуть пересвідчитися в тому, що це оригінали документів і їх неможливо переробити, тому що за процедурою ці документи не існують у паперовому вигляді, а передаються в електронному вигляді за протоколом на сервер Світового банку.

Цікавим фактом також є те, що до МОЗ Юрій Скоклюк працював на аналогічній посаді закупівельника в Сергія Тігіпко. І можливо делегований у міністерство в інтересах цього вже люстрованого політика. Адже відомо, що він є вагомим гравцем фармацевтичного ринку – володіє мережею аптек ТАС.

Похожие материалы