Корупція і перевищення службових повноважень у МОЗ України при призначенні координатора проекту на $200 млн (+ДОКУМЕНТИ)

Корупція і перевищення службових повноважень у МОЗ України при призначенні координатора проекту на $200 млн (+ДОКУМЕНТИ)

Протягом 1,5 року МОЗ не призначало координатора та консультантів проекту. А на новорічні свята чиновники чомусь стали страшенно поспішати. У результаті Павло Ковтонюк оголосив ім'я переможця ще до завершення конкурсного відбору.

Громадська організація «Стоп корупції» розкрила корупцію і перевищення службових повноважень при призначенні на посаду співробітника Міністерства охорони здоров'я, який повинен координувати проект на більш ніж 200 млн доларів. Наводимо оригінал публікації ГО «Стоп корупції».

Ідеться про проект МОЗ та Світового банку «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей», кредит на який було отримано Україною від Світового банку кілька років тому. Держава давно вже заплатила за нього відсотки, але проект так і не було запущено. Кожен новий склад міністерства гальмував запуск проекту, очевидно сподіваючись «правильно» його освоїти.

Для запуску проекту МОЗ уже більше 1,5 року не призначало співробітників – Координатора та групу консультантів проекту. Проте нарешті вирішило це зробити в період новорічних свят, і тут уже без корупції не обійшлося.

У розпорядженні ГО «Стоп корупції» опинилися документи, що містять інформацію про фальсифікації, скоєні переможцем конкурсу на зайняття вищезазначеної посади. Дані документи також свідчать про непрофесійність і службову невідповідність співробітників МОЗ – членів комісії на чолі із заступником Міністра охорони здоров’я України Павлом Ковтонюком, та перевищення повноважень і тиск на членів комісії даним заступником Міністра. Це звіт комісії і резюме учасників конкурсу.

При ознайомленні із цими матеріалами особливу увагу привернуло резюме кандидатки, що була визначена комісією як переможець конкурсу, а саме пані Ткаченко А. В. Аналізуючи звіт комісії та її резюме, ми помітили, що Ткаченко А. В. вказала недостовірну інформацію у власному резюме, а саме в частині участі в тренінгах. Зокрема, Ткаченко А. В. повідомляє, що у травні-серпні 2017 року вона брала участь в он-лайн семінарі з тематики «Оцінка технологій охорони здоров’я», організованому Міжнародним товариством фармакоекономічних досліджень та результатів лікування (ISPOR). Проте, як вказано на сайті самої організації, он-лайн семінари ними не проводяться, а у травні, липні й серпні 2017 року жодних освітніх заходів у будь-якій формі не відбувалося взагалі. У цьому ви можете пересвідчитися за

Фрагмент резюме Ткаченко А. В.:

У ході проведення оцінки

комісія розглянула таку неправдиву інформацію на користь кандидатки

Ткаченко А. В. Підтвердження цьому факту зазначено в параграфі 11 розділу 3 звіту комісії.

Окрім цього, у звіті чітко зазначено, що пані Ткаченко А. В. не набрала найбільшої кількості балів серед усіх учасників конкурсу. Це зафіксовано в Додатку №1 до звіту «Таблиці звіту за підсумками роботи комісії» (вважайте в таблиці кількість «yes / no» з кожного параметру досвіду й компетенції кандидатів).

Окреме занепокоєння викликає позиція заступника Міністра охорони здоров`я Ковтонюка П. А. Нагадуємо, що раніше пан Ковтонюк у коментарі засобу масової інформації

, що комісія вже вирішила питання щодо кандидатури переможця конкурсу, при тому що конкурс ще не було завершено. Це дає підстави підозрювати про можливість попередньої домовленості щодо кандидатури переможця.

ЗМІ також повідомляли про те, що пан Ковтонюк вчиняв тиск на членів комісії щодо кандидатури переможця конкурсу.

Усе вищевикладене свідчить про наступне: надання Ткаченко А. В. завідомо неправдивих даних щодо свого досвіду та компетенції, про службову підробку як нею особисто, так і членами комісії МОЗ, про службову невідповідність членів комісії, про перевищення повноважень заступником міністра МОЗ та тиск на членів комісії.

Вважаємо за доцільне ініціювання проти членів комісії службового розслідування про службову відповідність, а також службове розслідування щодо заступника Міністра Павла Ковтонюка з приводу перевищення службових повноважень як керівника конкурсної комісії за здійснення тиску на членів комісії – усіх до єдиного прямих його підлеглих із МОЗ.

Ми направили запити в.о. Міністра охорони здоров’я Уляні Супрун та Прем’єр-міністру України, у якому детально викрили факти корупції та зловживань.

З метою недопущення можливих намагань керівників міністерства сховати від громадськості зловживання ГО «Стоп корупції» спрямувала листи до керівників Світового банку у Вашингтоні

та керівників місії Світового банку в Києві.

Керівництво МОЗ повинно невідкладно надати коментарі та пояснення щодо ситуації навколо конкурсу та вищезазначених фактів, бо МОЗ ще не надало жодного коментаря з приводу цієї ситуації і

на офіційні запити ЗМІ.

Враховуючи все вищевикладене, просимо від керівництва країни та правоохоронних органів негайно втрутитися в ситуацію, перевірити всі факти, провести службове розслідування, оскільки така ситуація ставить під загрозу реалізацію проекту зі Світовим Банком. Взагалі тепер не зрозуміло, яким чином Світовий Банк може співпрацювати з таким складом МОЗ, котрий дискредитував багаторічну співпрацю Банку з Україною. Просимо вжити всіх можливих заходів для збереження роботи місії Світового банку в Україні. А також ініціювати покарання винних згідно із законодавством України, тому що така корупційна ситуація становить ризик та загрозу успішній реалізації реформи системи охорони здоров’я, яку зараз так потребує українське суспільство.

Похожие материалы