Представники Держлікслужби та пацієнтських організацій обговорили проблему браку та відсутності в Україні життєво необхідних ЛЗ

24 вересня відбулась ініційована Держлікслужбою України зустріч з пацієнтськими організаціями. У заході взяли участь представники Союзу споживачів медичної  продукції, ініціативної групи допомоги онкохворим дітям «Дар янгола», ВБО «Всеукраїнська мережа ..

24 вересня відбулась ініційована Держлікслужбою України зустріч з пацієнтськими організаціями. У заході взяли участь представники Союзу споживачів медичної продукції, ініціативної групи допомоги онкохворим дітям «Дар янгола», ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів, Всеукраїнської громадської організації «Зупинимо гепатит», Благодійного фонду «Щаслива дитина», проекту «Таблеточки», БФ «Відкриті долоні», члени Наглядової ради Охматдет, об’єднання ВІЛ-сервісних організацій.

Причиною зустрічі стали звернення пацієнтів з приводу тих чи інших болючих питань, з якими вони щодня стикаються. Особлива увага під час обговорення була приділена темі відсутності на фармацевтичному ринку деяких лікарських засобів. Як з’ясувалось під час обговорення, ці лікарські засоби можна умовно поділити на три групи:

- ті, які в Україні ніколи не реєструвалися, тому їх і не може бути в продажу на території України;

- препарати, які знаходяться в стадії перереєстрації;

- ті лікарські засоби, які є на фармринку, але завозяться імпортерами в недостатній кількості.

У цьому й полягають основні причини того, що наші пацієнти не можуть придбати в аптечних закладах деякі препарати.

Незважаючи на те, що Держлікслужба України не має законодавчих важелів впливу на процедуру реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів та бізнес-процеси, пов’язані з їх ввезенням до України, у ході діалогу вдалося дійти згоди щодо спільних дій, які сприятимуть збільшенню доступності необхідних лікарських засобів.

Так, представники Держлікслужби України висловили переконання, що ніхто не має залишатись осторонь проблеми нестачі ліків для пацієнтів.

«Усі ми живемо в одній державі, кожен з нас може зустрітись із проблемою відсутності необхідних лікарських засобів. Тому це спільне питання, ми не можемо і не маємо права його ігнорувати. Кожний громадянин повинен мати можливість купити в аптеці необхідний препарат», – зазначила перший заступник Голови Держлікслужби України І.Б. Демченко.

Під час дискусії представники Держлікслужби України запропонували свої рішення, які сприятимуть вирішенню посталих перед громадою проблем. Зокрема, відповідні пропозиції у вигляді проекту постанови Кабінету Міністрів України опубліковані на офіційному сайті Держлікслужби України 18 лютого 2013 року.

Так, згідно з ініціативами Держлікслужби України, у разі, якщо лікарський засіб уже зареєстрований EМА за централізованою процедурою, його державну реєстрацію (перереєстрацію) МОЗ України здійснює на підставі поданої заявником заяви про державну реєстрацію лікарського засобу без проведення експертизи реєстраційних матеріалів (реєстраційного досьє) та контролю його якості. Таким чином, у разі прийняття відповідних змін лікарський засіб, що вже зареєстрований в Європейському Союзі, не повинен буде проходити повторні процедури в ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Що стосується нестачі ліків, які зареєстровані в Україні, але з певних причин не ввозяться імпортерами, вирішити це питання не так просто. Тому Держлікслужба України запропонувала надіслати спільні звернення до державного підприємства «Ліки України», приватних компаній-імпортерів та проінформувати їх про те, скільком і в якій кількості ці лікарські засоби вкрай необхідні, зазначивши при цьому компанії-імпортери, які мають право ввозити відповідні препарати в Україну.

Запропоновані Держлікслужбою Україною ініціативи пацієнтськими організаціями були підтримані, у тому числі пропозиція зробити такі зустрічі регулярними, адже доступність лікарських засобів є важливою запорукою того, що наші пацієнти отримуватимуть належне лікування.

Окрім того, з метою оперативного реагування на проблемні питання доступності лікарських засобів для населення України Держлікслужба України визначила телефони «гарячої лінії» та контактних осіб, яким можна буде повідомляти про відсутність або нестачу життєво необхідних лікарських засобів: (044) 450-12-66, 393-21-47, (067) 067-612-71-70, e-mail: [email protected], [email protected], [email protected].

Похожие материалы