Контролем фармацевтичного ринку повинна займатися Держлікслужба, - Павло Петренко

Сьогодні контролем фармацевтичного ринку в Україні займаються дві структури - Мінохорони здоров'я та Державна служба України з лікарських засобів, - але жодна з них не несе відповідальності за якість фармпродукції.

Сьогодні контролем фармацевтичного ринку в Україні займаються дві структури – Мінохорони здоров'я та Державна служба України з лікарських засобів, – але жодна з них не несе відповідальності за якість фармпродукції. Про це заявив заступник голови партії "Батьківщина", народний депутат Павло Петренко у ході круглого столу «Регуляторна політика у фармацевтичній галузі».

За його словами, система законодавства в Україні у сфері фармацевтичної діяльності дуже складна і переобтяжена. Так, зараз контролем фармацевтичного ринку в Україні займаються два відомства – МОЗ і Держлікслужба. «Один видає сертифікати відповідності, а другий – реєстраційні посвідчення. Але це не європейська практика. У Європі ці функції виконує одна структура», – сказав Павло Петренко.

Таким чином, зазначив він, в Україні немає органу, який би ніс відповідальність за якість фармацевтичної продукції і утилізацію фальсифікату.

Депутат підкреслив, що є група компаній, які мають дозвіл на утилізацію фальсифікованих препаратів, але дієвого контролю за тим, чи дійсно ці препарати були знищені, чи потрапили на "чорний ринок", – немає: "З існуванням такої ситуації погоджуються правоохоронні органи. Дуже багато упаковок, які були фальсифіковані, потім з'являлися в інших регіонах, у аптеках, їх знову виявляли і віддавали на утилізацію".

Павло Петренко наголосив, що контроль за фармацевтичною галуззю повинен здійснюватися виключно однією структурою, а саме – представниками Державної служби України з лікарських засобів із залученням правоохоронних органів і саморегульованих організацій.

Похожие материалы