МОЗ закуповує ліки за цінами, що перевищують максимальну вартість, встановлену для держзакупівель, - депутатські запити

«Батьківщина» вимагає від прем’єр-міністра, генпрокурора та міністра внутрішніх справ провести невідкладну перевірку фактів закупівлі Міністерством охорони здоров'я у 2012-2013 роках  ліків за цінами, що перевищують граничні ціни.

«Батьківщина» вимагає від прем’єр-міністра, генпрокурора та міністра внутрішніх справ провести невідкладну перевірку фактів закупівлі Міністерством охорони здоров'я у 2012-2013 роках ліків за цінами, що перевищують граничні ціни, встановлені для держзакупівель. Відповідні депутатські запити направив заступник голови партії «Батьківщина», народний депутат Павло Петренко.

Зокрема, у документі зазначено, що торік Міністерство охорони здоров’я України закупило препарат «Доцетактин» у кількості 2004 одиниць за ціною 1350 гривень – на суму 2 705 000 гривень. При цьому зареєстрована оптово-відпускна ціна з урахуванням 10% граничної постачальницько-збутової надбавки становила 1276,4 гривень, або на 73,6 гривень менше. Загалом лише при закупівлі трьох препаратів для лікування онкологічних та онкогематологічних хворих – «Доцетактин», «Лейкофозин», «Елігард» – МОЗ фактично переплатило 335 900 гривень державних коштів.

Окрім того, закуповувались лікарські засоби і вироби медичного призначення, оптово-відпускні ціни на які взагалі не були зареєстровані. Наприклад, подібним чином придбано: лікарський засіб «Даунол» на суму 306 894,80 гривень; лікарський засіб «Граноцит» на суму 2 616 973,50 гривень; вакцину для профілактики кору, паротиту та краснухи «Тримовакс» на суму 20 632 431,20 гривень. До того ж, здійснювалась закупівля тих лікарських засобів, оптово-відпускні ціни на які не були зареєстровані на момент укладення відповідного договору про закупівлю. Наприклад, минулоріч МОЗ уклало договір про поставку лікарського засобу «Зоперцин» попри те, що оптово-відпускна ціна на вказаний лікарський засіб була зареєстрована лише через два місяці.

Подібну ситуацію підтверджує Рахункова палата у своєму звіті про результати аудиту використання коштів держбюджету, виділених МОЗу, та гуманітарної допомоги громадських організацій на виконання заходів із профілактики та лікування захворювань на туберкульоз. Зокрема, у 2012 році із 32 найменувань протитуберкульозних препаратів, закуплених МОЗом, оптово-відпускні ціни на 9 препаратів не були зареєстровані. Така сама ситуація і з препаратами для лікування онкологічних та онкогематологічних хворих, включених до номенклатури та закуплених МОЗом: з 82 препаратів, оптово-відпускні ціни 13 препаратів на дату проведення торгів та укладення договорів не були задекларовані/зареєстровані.

Таким чином, наголошує Павло Петренко, система декларування та реєстрації оптово-відпускних цін на ліки та вироби медпризначення, запроваджена Кабміном з метою ефективного використання коштів держбюджету, не забезпечує ні отримання достовірних даних, ані досягнення зазначеної мети.

Депутат звернувся до прем’єр-міністра України, генерального прокурора та міністра внутрішніх справ з вимогою провести невідкладну перевірку фактів держзакупівлі у 2012-2013 роках МОЗом ліків за цінами, що перевищують зареєстровані оптово-відпускні ціни з урахуванням граничних надбавок, а також притягнути всіх винних осіб до відповідальності.

Похожие материалы