Іонова: Показники щеплень малюків йдуть в розріз з бадьорими звітами посадовців МОЗ

Показники охоплення малюків щепленнями йдуть у розріз з бадьорими звітами посадовців Міністерства охорони здоров’я щодо позитивної динаміки імунізації в Україні. При таких показниках буде надзвичайно складно уникнути зростання захворюваності на керовані..

Показники охоплення малюків щепленнями йдуть у розріз з бадьорими звітами посадовців Міністерства охорони здоров’я щодо позитивної динаміки імунізації в Україні. При таких показниках буде надзвичайно складно уникнути зростання захворюваності на керовані інфекції. Про це заявила народний депутат від “УДАРу”, голова підкомітету законодавчого забезпечення охорони материнства, дитинства, репродуктивного здоров’я Комітету ВР з питань охорони здоров’я Марія Іонова, коментуючи останні щомісячні дані МОЗ щодо охоплення щепленнями дітей до року.

Так, станом на 1 вересня 2013 року рівень охоплення щепленнями становив, проти: туберкульозу – 50,1%; поліомієліту – 23,3%; кашлюку, дифтерії, правцю – 26,9%; гемофільної інфекції – 35,7%; кору, паротиту, краснухи – 23,0%; гепатиту В – 8,8%.

“За політичної волі, ретельної інформаційно-роз’яснювальної роботи цілком можливо підвищити рівень довіри населення до щеплень. Зрозуміло, що низькі темпи вакцинації дітей зумовлені і певними виправданими адміністративними заходами МОЗ і Держлікслужби: тимчасовою забороною використання вакцин окремих груп (зокрема, й проти гепатиту В). Однак ці заходи в жодному разі не повинні призвести до зниження рівня вакцинування у порівнянні з минулим роком. Адже відомо, що рекомендовані ВООЗ показники охоплення – не менше 95%”, – відзначила Марія Іонова.

Вона також наголосила, що тендери із закупівлі вакцин нарешті мають стати прозорими. А обсяг фінансування, необхідний для задоволення потреби у здійсненні імунопрофілактики в регіонах має становити принаймні 85-90% (тоді як сьогодні: 65-75%).

“Безумовно повинні враховуватись рекомендації ВООЗ, ЮНІСЕФ щодо імунізації, зокрема, щодо: розроблення стандартів оцінок епідемічного нагляду за керованими інфекціями та несприятливими подіями після імунізації; перегляду порядку постачання вакцин, розробки нормативно-правових актів щодо створення, порядку зберігання та поновлення резерву імунобіологічних препаратів тощо”, – зазначила Іонова.

Депутат також розповіла, що комітет з питань охорони здоров’я ще в квітні ухвалив рішення, яким рекомендував Кабміну зобов’язати МОЗ забезпечити перегляд календаря профілактичних щеплень. “На останньому ж засіданні очолюваного мною підкомітету стало відомо, що етапи перевірки проекту календаря групою експертів з імунізації і його оприлюднення – ще попереду. Тож, скоріш за все, перегляд відбудеться нескоро. І кричущі цифри рівня охоплення змінюватимуться дуже повільно”, – відзначила Марія Іонова.

Похожие материалы