Святослав Ханенко: Владі потрібно визнати помилки й кардинально переглянути підходи до реформування медичної галузі

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вважає, що сучасний стан охорони здоров'я є катастрофічним. Владі вже зараз потрібно визнати свої помилки й кардинально переглянути підходи до реформування медичної галузі. Про це 5 червня 2013 року під час п..

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вважає, що сучасний стан охорони здоров'я є катастрофічним. Владі вже зараз потрібно визнати свої помилки й кардинально переглянути підходи до реформування медичної галузі. Про це 5 червня 2013 року під час парламентських слухань на тему: "Сучасний стан, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров'я України" заявив народний депутат України свободівець Святослав Ханенко.

Як зазначив депутат, потреба в реформуванні галузі охорони здоров'я, адаптації її до нових економічних реалій є більш ніж нагальною. Це зрозуміло всім, однак нинішні авантюрні, хаотичні дії влади призводять до ще більшого погіршення ситуації. Позитивного ефекту не відчувають ні пацієнти, ні медики, ні бюджет. Є всі підстави вважати, що в такому вигляді так звана "реформа" приречена на провал.

"Нині часто можна почути заклики громадськости й деяких політиків взагалі припинити процес реформування. Але зупинка реформ призведе до остаточної деградації галузі, поглиблення проблем, які існують нині. Тому вже зараз на найвищому рівні влади потрібно визнати помилки й кардинально переглянути підходи до реформування", – зауважив Святослав Ханенко.

Свободівець повідомив, що про справжню реформу системи охорони здоров'я можна буде говорити лише тоді, коли лікар загальної практики – сімейної медицини – буде самостійною юридичною особою, тобто фондотримачем, який, окрім медичної функції, буде здійснювати економічні, фінансові, юридичні, організаційні заходи для збереження здоров'я своїх пацієнтів.

"Покищо відбувається відверта дискредитація інституту лікаря загальної практики. Це є небезпечним викликом щодо перспективи майбутнього ефективного реформування системи охорони здоров'я України", – підкреслив парламентар.

Націоналіст наголосив, що зараз надважливо остаточно визначитися з тим, яку систему охорони здоров'я ми будуємо: "Це має бути відображено у Концепції державної політики у царині охорони здоров'я, а кроки щодо її реалізації – у відповідній Державній програмі розвитку системи охорони здоров'я, затверджених відповідними Законами України. В них має бути чітко визначено характеристики всіх складових елементів системи охорони здоров'я відповідно до рекомендацій ВООЗ, а саме: економіка, фінансування, управління, лідерство, наука і знання, інформація та інформатизація, медичні стандарти й технології, кадри охорони здоров'я та система надання послуг".

"Рекомендації наших парламентських слухань мають визначити чіткий та узгоджений напрямок дій державних органів і суспільства, спрямований на реальний розвиток ефективної системи охорони здоров'я. Я наголошую: в документі має бути зазначено необхідність термінової розробки й ухвалення Законів України про Концепцію державної політики в галузі охорони здоров'я та Державну програму розвитку системи охорони здоров'я України", – зазначив депутат.

Окрім цього, за словами свободівця, необхідно створити Національний інститут громадського здоров'я – державну наукову установу, підпорядковану Кабінету Міністрів України. Академії Медичних Наук доцільно ініціювати створення наукових установ для здійснення наукових розробок і досліджень у стратегічних напрямках розвитку системи охорони здоров'я.

Святослав Ханенко підкреслив, що на часі також зміни в освіті. Галузі потрібні фахівці за спеціялізацією "медичне право", "медична (ядерна) фізика"; для роботи в галузі профілактики проблем, пов'язаних із обігом та вживанням алкоголю та наркотиків; із реабілітації. Актуальним є питання законодавчого врегулювання створення університетських клінік.

"Система державних закупівель у галузі охорони здоров'я абсолютно корумпована. Одним із елементів корупційної схеми, без сумніву, є Міністерство охорони здоров'я. Цю систему реанімувати неможливо. Тому потрібно домогтися того, щоби МОЗ було виключено з процесу державних закупівель", – наголосив націоналіст.

Парламентар також акцентував увагу на тому, що необхідно звільнити міністерство від виконання невластивих йому функцій і передати повноваження щодо управління державними закладами охорони здоров'я та держзакупівель Національній медичній агенції. Міністерству ж як державному регулятору слід сконцентруватися на забезпеченні виконання 49-ї та інших статей Конституції і Законів України.

Свободівець, будучи членом Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, висловив подив фактом ігнорування з боку міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової персональної звітности та відповідальности перед профільним комітетом. Святослав Ханенко підкреслив, що це спонукає депутатів до того, аби поставити на розгляд ВР питання про її термінову відставку.

Націоналіст також повідомив присутнім основні програмові засади Всеукраїнського об'єднання "Свобода" в галузі охорони здоров'я:

- ухвалення державної програми культивування в суспільстві здорового способу життя;

- впровадження ефективного медичного страхування;

- вдосконалення державної програми репродуктивного здоров'я нації;

- формування сучасної системи виробництва й обігу лікарських засобів та виробів медичного призначення, відповідно до директив Європейського Союзу;

- забезпечення належного контролю за охороною здоров'я працівників, санітарних умов праці громадян та безпекою на виробництві.

"Свободівці вже розпочали роботу над розробкою збалансованої законодавчої бази, необхідної для формування ефективної системи охорони здоров'я України. Ми закликаємо до цієї роботи всіх зацікавлених політиків і фахівців. Я впевнений, що шлях до успіху лежить через активну відкриту суспільну дискусію і взаємодію всіх, хто щиро зацікавлений у розбудові соціяльно справедливої національної системи охорони здоров'я в ім'я майбутнього України і українців", – резюмував Святослав Ханенко.

Похожие материалы