Святослав Ханенко: МОЗ потрібно усунути від здійснення державних закупівель

Система державних закупівель у галузі охорони здоров'я абсолютно корумпована і одним із її елементів, без сумніву, є Міністерство охорони здоров'я. Про це 24 травня 2013 року заявив народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання ..

Система державних закупівель у галузі охорони здоров'я абсолютно корумпована і одним із її елементів, без сумніву, є Міністерство охорони здоров'я. Про це 24 травня 2013 року заявив народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення реформування системи охорони здоров'я, медичної освіти та науки Святослав Ханенко під час слухань у Комітеті з питань економічної політики на тему: "Державні закупівлі у сфері охорони здоров'я".

"Висновки Рахункової палати, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ засвідчують наявність порушень. Водночас МОЗ повідомляє, що 2011–2013 років співробітників міністерства "не притягували до кримінальної відповідальности". Це дає підстави вважати, що МОЗ – учасник корупційних схем. Сподіваюся, Тимчасова слідча комісія з питань розслідування фактів порушення законодавства посадовими особами МОЗ прояснить ситуацію, назве речі своїми іменами і спрямує процес в ефективне річище, адже суспільство очікує саме цього", – зазначив Святослав Ханенко.

Депутат наголосив: чинну ситуацію потрібно змінювати кардинально: "Цю систему реанімувати і очистити неможливо. Тому потрібно сконцентруватися на стратегічній меті і домогтися того, щоби МОЗ було виключено з процесу державних закупівель лікарських засобів, виробів медичного призначення, медичної техніки та інших товарів, робіт і послуг. Цим повинен займатися спеціальний орган з визначеними повноваженнями і відповідальністю. А міністерство має спрямувати зусилля на вироблення стратегії розвитку галузі".

За словами свободівця, потрібно внести зміни до закону "Про здійснення державних закупівель" та виключити з нього положення, за якими предметом закупівель є товари, роботи і послуги, пов'язані із забезпеченням функціонування системи охорони здоров'я. Святослав Ханенко також наголосив на необхідності перевірки належного здійснення державних закупівель Державним управлінням справами та Академією медичних наук.

Похожие материалы