Україна може отримати вакцини проти коронавірусу від ЄС

Україна може отримати вакцини проти коронавірусу від ЄС

Європейський союз закуповує вакцини для профілактики коронавірусу для допомоги країнам Східного партнерства. Україна в числі інших може отримати поставки.

Європейський союз активізує допомогу партнерам в боротьбі з коронавірусом. Рішення про цільову закупівлю вакцин проти коронавірусу для поставок в країни Східного партнерства вже ухвалене, а перша поставка вакцин днями відправиться на Балкани. Україна, як партнер ЄС по програмі Східного партнерства також може отримати препарати.

Про плани поставок розповів єврокомісар Олівер Варгеї, під час свого візиту в Польщу 27 квітня. Чиновник прибув в країну саме для обговрення поставок вакцин за новою програмою допомоги ЄС. Він повідомив, що перший контракт на закупівлю вакцин PFizer/BoiNTech вже укладено. 651 тисячу доз препаратів отримають країни Західних Балкан.

Аналогічним чином ЄС планує допомогти і східним сусідам, в тому числі і Україні. Європа поставлятиме вакцини в першу чергу для вакцинації медиків. Там підрахували, що в країнах Східного партнерства вакцини потребують близько 530 тисяч медиків. Кожен із них має отримати по дві дози препаратів, тож Європа готова закупити та поставити понад мільйон доз вакцин.

В програму Східного партнерства ЄС входять Україна, Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова та Білорусь. Однак, Мінськ не отримає вакцин від Європи, адже всі дипломатичні відносини з Білоруссю ЄС призупинив, через політичні протести та дії влади проти опозиції.

Похожие материалы