Держлікслужба планує впровадити стандарти Належної аптечної практики

Враховуючи той факт, що Україна поступово наближається до стандартів фармацевтичних практик, які діють у Європейському Союзі, введення стандартів Належної аптечної практики (GPP) в нашій країні - питання найближчого майбутнього. Про це повідомив голова...

Враховуючи той факт, що Україна поступово наближається до стандартів фармацевтичних практик, які діють у Європейському Союзі, введення стандартів Належної аптечної практики (GPP) в нашій країні – питання найближчого майбутнього. Про це повідомив голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов.

За його словами, впровадження належних практик з виробництва, імпорту, дистрибуції та реалізації, фармаконадзору є гарантом забезпечення якості ліків на всіх етапах, від їх виробництва до застосування.

Спільна Настанова, прийнята Всесвітньою організацією охорони здоров'я та Міжнародною фармацевтичною організацією, дає визначення GPP, як аптечної практики, що відповідає потребам людей, які користуються послугами фармацевтів, в наданні оптимальної допомоги, заснованої на принципах доказової медицини.

«Враховуючи той факт, що Україна поступово наближається до стандартів фармацевтичних практик, які діють у Європейському Союзі, введення стандартів Належної аптечної практики в нашій країні – питання найближчого майбутнього», – підкреслив О.Соловйов.

Наразі фахівців фармацевтичного ринку України турбує питання, яким чином можуть бути введені необхідні аптечні практики, і які документи будуть взяті за основу для їх розробки в нашій країні. В Україні Належна аптечна практика буде введена у вигляді відповідного керівництва або шляхом прийняття відповідних стандартів. Надалі ці стандарти будуть імплементовані в Ліцензійні умови.

Базою для розробки національних стандартів належної аптечної практики буде, безумовно, Належна аптечна практика: стандарти якості аптечних послуг, затверджені ВООЗ та МФФ.

Говорячи про те, якою, власне, бачиться фахівцям місія аптечної практики, Олексій Соловйов нагадав, що аптека – це заклад охорони здоров'я, і в цьому полягає його основна роль в суспільстві. Продаж ліків – це вторинне в порівнянні з охороною здоров'я та фармацевтичною допомогою конкретному пацієнту, а аптека – це одна з ланок в ланцюжку: лікар – пацієнт – фармацевт. «Нам знову необхідно нагадати, що продаж ліків – це не звичайний бізнес, це не мета, а засіб. І засіб не тільки для лікування захворювань, але і для їх профілактики», – зауважив голова Держлікслужби.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы