Держлікслужба хоче заборонити безрецептурний продаж ліків, що містять кодеїн

Державна служба України з лікарських засобів висловила занепокоєність ситуацією, що склалася в Україні з приводу динаміки продажу безрецептурних ліків, що містять у своєму складі кодеїн.

Державна служба України з лікарських засобів висловила занепокоєність ситуацією, що склалася в Україні з приводу динаміки продажу безрецептурних ліків, що містять у своєму складі кодеїн.

Турбує той факт, що обсяг продажів цих препаратів збільшується навіть попри теплу погоду та відсутність в цей період захворювань, що потребують застосування цих ліків. Окремі препарати з цієї групи вже навіть вийшли у лідери за обсягами продажів.

Чинниками неадекватного збільшення продажів ліків від кашлю, що містять кодеїн, може бути той факт, що, по-перше, такі ліки можуть використовуються для немедичного застосування наркозалежними особами, а, по-друге, що вони продаються без рецепту лікаря.

Ліки, що містять незначну дозу кодеїну, згідно діючого законодавства, відпускаються без рецепту. Але проблема в тому, що речовина «кодеїн» відноситься до групи опіатів та може викликати таку саму залежність, як і розчин опію.

Фахівці Держлікслужби України неодноразово зверталися до Міністерства охорони здоров’я України (лист від 25.01.2012 № 1395-1.1/3.3/17-12, лист від 06.03.2012 № 4774-1.1/3.1/17-12) та до ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» (лист від 14.10.2011 № 1214-1.1/4.1/17-11, лист від 24.11.2011 № 2840-1.1/4.1/17-11, лист від 25.01.2012 № 1396-1.1/3.3/17-12) з питаннякритичної ситуації щодо зловживання безрецептурними лікарськими засобами, що містять кодеїн (кодеїну фосфат).

На даний час зазначені препарати підпадають під дію наказу МОЗ України від 14.05.2003 № 210 «Про затвердження критеріїв віднесення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що містять малу кількість наркотичних засобів або психотропних речовин і прекурсорів, до категорії лікарських засобів, які відпускаються без рецептів, та Переліку цих засобів». Відповідно до розділу VI, статті 74 директиви 2001/83/ЕС Європейського Парламенту та Ради ЄС від 06.11.2001 «Про зведення законів Співтовариства відносно лікарських препаратів для людини», в разі чергового продовження торгівельної ліцензії на 5 років, або якщо в компетентні уповноважені органи поступили нові факти про лікарський препарат, вони проводять оцінку цих даних і у разі потреби змінюють приналежність лікарського препарату до конкретної категорії відпуску або підгрупи.

Втім, в мережі Інтернет на тисячах форумів самі наркозалежні громадяни застережуть від страшних наслідків немедичного застосування таких препаратів, загубленого здоров’я та незворотного страшного процесу самознищення.

Отже, Держлікслужба України знову закликає Міністерство охорони здоров’я України та ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» звернути увагу на дану проблему та вжити заходів щодо заборони продажу без рецепту тих ліків, що містять навіть малі дози кодеїну.

Нагадаємо, з 1 червня 2012 препарати, що містять кодеїн, на всій території РФ будуть відпускатися тільки по рецептах. У Постанові Уряду РФ від 20.07.2011 № 599 «Про заходи контролю щодо препаратів, які містять малі кількості наркотичних засобів і психотропних речовин» визначено такі заходи контролю щодо зазначених препаратів:

- заборона пересилання зазначених препаратів у поштових відправленнях, у тому числі міжнародних, а також пересилання під виглядом гуманітарної допомоги, за винятком випадків, коли при надзвичайних ситуаціях зазначені препарати направляються в конкретні суб'єкти РФ відповідно до рішень Уряду РФ;

- відпуск фізичним особам зазначених препаратів, призначених для медичного застосування, у порядку, встановленому Мінздоровсоцрозвитку Росії за узгодженням з ФСКН.

Крім того, в зазначеній постанові встановлена норма про рецептурний продаж комбінованих лікарських препаратів, призначених для медичного застосування, що містять малу кількість кодеїну або його солей.

Джерело: diklz.gov.ua

Похожие материалы