У Держлікслужбі обговорили порядок розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на ліки для гіпе

18 травня 2012 року в Державній службі України з лікарських засобів під головуванням Першого заступника Голови Інни Демченко відбулося перше публічне обговорення з громадськістю проекту МОЗ України «Порядок розрахунку граничного рівня оптово-відпускних ..

18 травня 2012 року в Державній службі України з лікарських засобів під головуванням Першого заступника Голови Інни Демченко відбулося перше публічне обговорення з громадськістю проекту МОЗ України «Порядок розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», оприлюдненого на сайті МОЗ 16 травня 2012 року.

Розробка даного Порядку передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», дія якої розпочнеться 1 червня 2012 року. Як зазначено у проекті, Порядок поширюється на генеричні лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, що зареєстровані в Україні, виробляються з дотриманням вимог належної виробничої практики, перелік міжнародних непатентованих назв яких наведено у додатку до Пілотного проекту.

Згідно документу, пропонується відповідно до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, на які поширюється дія Пілотного проекту, сформувати перелік торгових назв генеричних лікарських засобів, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України.

Учасники зустрічі обговорили окремі пункти Порядку. Дискусію викликали пункти, що визначають ряд понять, таких як «медіанна ціна», «гранична ціна», «середньозважена ціна» тощо. Зокрема, було запропоновано замість терміна «сила дії» використовувати термін «доза». Питання також викликав порядок (механізм) моніторингу цін на лікарські засоби.

Було запропоновано надати пропозиції щодо механізму розрахунку кількості проданих упаковок лікарських засобів, який був би зручним як виробникам, так і дистриб’юторській ланці.

На думку представників виробників лікарських засобів, буде дуже важко встановити дійсно об’єктивну медіанну ціну. Тому середньозважена ціна буде більш об’єктивною для використання у розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін.

Крім того, багато питань з боку представників ринку викликав пункт 3.2.2. проекту, згідно якого середню дистрибуторську ціну на лікарський засіб планується визначати за даними дистрибуторської мережі України, «що надаються представниками дистрибуторської мережі, визначеними МОЗ України, за час проекту двічі (до 25.05.2012 та 20.08.2012). Відповідальність за достовірність наданих даних несуть представники дистрибуторської мережі, визначені МОЗ України». У представників оптової ланки виникло питання, якими будуть критерії відбору таких компаній, і чи будуть вони достатньо об’єктивними, неупередженими та прозорими.

З урахуванням цих та інших пропозицій було вирішено розіслати виправлений варіант на обговорення учасникам ринку для аналізу та надання інших пропозицій до проекту документу.

Наступне засідання відбудеться у понеділок, 21 травня, о 17.00, в приміщенні Держлікслужби України.

В нараді-обговоренні взяли участь представники Державної служби України з лікарських засобів, Міністерства охорони здоров’я України, а також представники громадських організацій, що представляють інтереси виробників та імпортерів фармацевтичної продукції, дистриб’юторів та роздрібної ланки.

Похожие материалы