У столичному метро закрили аптечні кіоски компанії «ГРОТ»

14 лютого 2012 року інспектори Державної служби України з лікарських засобів провели позапланову перевірку кількох аптечних кіосків, що розташовані у вестибюлі та переходах метрополітену м. Києва. Підставою проведення перевірки стало звернення...

14 лютого 2012 року інспектори Державної служби України з лікарських засобів провели позапланову перевірку кількох аптечних кіосків, що розташовані у вестибюлі та переходах метрополітену м. Києва. Підставою проведення перевірки стало звернення журналістів газети «Комсомольская правда в Украине».

Журналісти повідомили, що під час підготовки до репортажу щодо причин закриття аптечних кіосків виявили порушення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, а саме – відпуск препаратів рецептурної групи медикаментів в аптечних кіосках, розташованих у вестибюлі та підземних переходах станцій Київського метрополітену «Палац спорту», «Республіканський стадіон», «Петрівка», «Контрактова площа», «Університет». Усі ці кіоски, як виявилося, належали одному й тому ж ліцензіату – ТОВ «ГРОТ».

Зазначені аптечні кіоски вже потрапляли до поля зору Держлікслужби України. Восени 2011 року в ТОВ «ГРОТ» було анульовано ліцензію, однак суб’єкт господарювання звернувся до Експертної апеляційної ради при Державному комітеті України з питань регуляторної політики та підприємництва. Відповідно рішення про анулювання ліцензії Держлікслужбою України було зупинено. Аптечні кіоски ТОВ «ГРОТ» продовжили свою роботу, і, як показали подальші події, вони сповна скористалися своєю безкарністю.

Держлікслужба України у відповідь на звернення журналістів організувала позапланову перевірку. 14 лютого 2012 року 09.30 біля аптечних кіосків на ст. М. «Контрактова площа» та ст. М. «Петрівка» одночасно з’явилися інспектори Держлікслужби України в м. Київ. Працівники аптечних кіосків зателефонували господарю, який спочатку сказав, що приїде за півгодини.

Чекати довелося в цілому близько двох годин. Протягом цього часу інспектори та журналісти, які спостерігали здалеку за інспекцією (брати участь безпосередньо в інспектуванні вони не мають права), мали змогу побачити, як працівники аптечних кіосків – як одного, так і другого, перекладають упаковки з лікарськими засобами з вітрин та поличок до своїх власних сумок (власні речі інспектори не мають права перевіряти). В аптечному кіоску на ст. М. «Контрактова площа» взагалі з’явився невідомий чоловік, який представився інкасатором та виніс частину упаковок назовні, також сховавши їх у своїх речах. Однак журналісти встигли зробити декілька знімків поличок аптечних кіосків, на яких можна роздивитися такі лікарські засоби як «L-Тіроксін», «Манініл», «Сіофор», «Глюкофаж» та «Гіпотіазід», «Омез», «Лазикс», «Верошпірон». Усі вони можуть відпускатися виключно за рецептом лікаря, а це означає що аптечні кіоски не можуть продавати такі ліки та навіть мати їх на своїх полицях, адже для цього необхідні відповідні умови зберігання та кваліфікація персоналу, яких аптечні кіоски не мають.

Юрист, який нарешті прибув замість господаря, заявив, що йому не подобається, як складені документи на проведення позапланової перевірки, і прогнозовано відмовив у допуску до інспектування. Інспектори Держлікслужби України склали Акт про відмову ліцензіата в проведенні перевірки органом ліцензування.

Того ж дня під час засідання робочої групи з питань ліцензування Держлікслужби України (15 лютого 2012 року) ТОВ «ГРОТ» було повторно позбавлено ліцензії на право провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарських засобів.

Випадки порушення аптечними кіосками Ліцензійних умов є непоодинокими. Саме тому Наказом МОЗ України від 31.10.2011 № 723 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами» передбачається ліквідація такого аптечного закладу як «аптечний кіоск». Суб’єктам господарської діяльності надано один рік від дня прийняття даного документу для того, аби привести роботу аптечних закладів у відповідність до нових Ліцензійних умов.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы