Розроблено механізм запровадження Етичного кодексу фармпрацівника

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє про оприлюднення проекту наказу МОЗ України «Про механізми запровадження Етичного кодексу фармацевтичного працівника України».

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє про оприлюднення проекту наказу МОЗ України «Про механізми запровадження Етичного кодексу фармацевтичного працівника України».

Проект наказу розроблено на виконання п. 2 Плану заходів щодо виконання Концепції розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоров'я України на 2011 – 2020 роки, затвердженого наказом МОЗ України від 25.07.2011 № 435, та з метою впровадження Етичного кодексу фармацевтичного працівника України, прийнятого VІІ національним з'їздом фармацевтів України.

ПРОЕКТ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
__________________м. Київ____________

Про механізми запровадження Етичного кодексу

фармацевтичного працівника України

На виконання п. 2 Плану заходів щодо виконання Концепції розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоров'я України на 2011 – 2020 роки, затвердженого наказом МОЗ України від 25.07.2011 № 435, та з метою впровадження Етичного кодексу фармацевтичного працівника України (далі – Кодекс), прийнятого VІІ національним з'їздом фармацевтів України,

наказую :

1. Створити Комісію з питань дотримання Кодексу при Міністерстві охорони здоров'я України (далі – Комісія при МОЗ) у складі, що додається.

2. Затвердити Примірне положення про Комісію при МОЗ, що додається.

3. Голові Державної служби України з лікарських засобів, начальникам Державних служб з лікарських засобів в областях, мм. Києві та Севастополі (далі – державні служби), Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам головних управлінь (управлінь) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, ректорам та директорам вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладів; директорам науково-дослідних установ, керівникам аптечних закладів усіх форм власності та керівникам громадських професійних організацій:

3.1. Довести до відома Кодекс у колективах закладів та установ.

3.2. Створити Етичні комісії при державних службах, аптечних закладах, вищих навчальних закладах, науково-дослідних установах, професійних громадських організаціях, на які покласти обов'язки по підтримці і контролю виконання положень Кодексу провізорами та фармацевтами вищезазначених закладів, установ і організацій.

3.3. Встановити, що Етичні комісії при державних службах, закладах охорони здоров'я, вищих навчальних закладах, науково-дослідних установах та організаціях формуються залежно від кількості працівників у закладі, як правило, у складі 6-8 осіб. До складу Етичних комісій включаються: 1 представник від адміністрації закладу, 1 представник трудового колективу, делегований до складу Етичної комісії загальними зборами трудового колективу, решту – представники громадських професійних організацій регіону. Роботу Етичної комісії очолює голова, який обирається більшістю голосів її членів.

3.4. Забезпечити належну роботу та проведення засідань Етичних комісій.

3.5. Провести спільно з Етичними комісіями серед колективів аптечних закладів, вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладів, науково-дослідних установ, лікарських товариств, асоціацій та організацій необхідну роботу щодо ознайомлення з Кодексом і забезпечити узагальнення зазначеної інформації Етичними комісіями при інспекціях до 01.09.2012.

3.6. Визначити Етичні комісії при республіканських (АР Крим), обласних (у м. Києві та Севастополі міських) державних службах відповідальними за узагальнення та створення реєстрів провізорів та фармацевтів, місцевих закладів і установ, колективи яких підписали Кодекс, та направити ці реєстри для узагальнення до Комісії при МОЗ України до 01.11.2012.

4. Центральному методичному кабінету з вищої медичної освіти МОЗ України, керівникам фармацевтичних (медичних) навчальних закладів та закладів післядипломної освіти внести відповідні зміни до програм та навчальних планів підготовки студентів фармацевтичних факультетів, провізорів-інтернів і слухачів з метою вивчення ними Етичного кодексу фармацевтичного працівника України.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Моісеєнко Р. О.

Віце-прем'єр-міністр України – Міністр Р.В.Богатирьова


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу МОЗ України "Про затвердження обов'язкового мінімального асортименту лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів" (далі – проект наказу)

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

На виконання абзацу 2 пункту 5 доручення Кабінету Міністрів України від 30.09.2010 № 46671/0/1-11 до Протоколу наради під головуванням Прем'єр-Міністра України Азарова М.Я.від 27.09.2011 "Про окремі питання розвитку системи охорони здоров'я" наказом МОЗ України від 25.10.2011 № 696 затверджено склад робочої групи з питань опрацювання обов'язкового мінімального асортименту лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, на засіданні якої висловлено пропозиції щодо об'єднання Обов'язкового асортименту лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптек та аптечних пунктів на період загрози епідемії грипу (далі – Перелік 1), затвердженого наказом МОЗ України від 01.11.2010 № 933, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17.11.2010 за № 1142/18437, та обов'язкового мінімального асортименту лікарських засобів для аптек (далі – Перелік 2), затвердженого наказом МОЗ України від 25.11.2004 № 569, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.12.2004 за № 1537/10136. Окрім цього, на думку представників громадських організацій, головних позаштатних спеціалістів МОЗ України, представництв фармацевтичних компаній-виробників лікарських засобів об'єднання Переліків 1 та 2 й створення на їх основі обов'язкового мінімального асортименту лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів (далі – Перелік 3) позбавить плутанини між цими переліками, адже, в основному, лікарські засоби та вироби медичного призначення у вищезазначених переліках повторюються. Разом з цим відбудеться спрощення роботи як фармацевтичних працівників у аптечних закладах, пов'язаної з необхідністю забезпечувати постійну наявність таких лікарських засобів відповідно до Переліків 1 та 2, так і центрального органу виконавчої влади з лікарських засобів та підпорядкованих йому територіальних органів виконавчої влади з лікарських засобів, що забезпечують здійснення моніторингу наявності цих лікарських засобів і виробів медичного призначення в аптечних закладах.

Доповнення Переліку 3 новими препаратами теж повинно бути, тому що розробляються та реєструються нові лікарські засоби та методики лікування, населення повинно отримувати якісне, безпечне, більш сучасне медикаментозне забезпечення.

Тому відповідно до Положення про Міністерство охорони здоров'я, затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467/2011, з метою гарантованого мінімального рівня медикаментозного забезпечення населення й було розроблено проект наказу.

Проект наказу стосується усіх аптечних закладів, а саме: аптечних складів (баз), аптек та аптечних пунктів, та надасть змогу суб'єктам господарювання забезпечити виконання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами. У свою чергу роздрібний сектор матиме гарантовану можливість придбавати лікарські засоби і вироби медичного призначення відповідно до Переліку 3.

2. Мета і шляхи її досягнення

Проект наказу розроблено з метою поліпшення гарантованого мінімального рівня медикаментозного забезпечення населення, в тому числі, й на період епідемії грипу.

3. Правові аспекти

У даній сфері суспільних відносин сьогодні діють Закон України "Про лікарські засоби", Положення про Міністерство охорони здоров'я, затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467/2011, наказ МОЗ України від 25.11.2004 № 569 "Про Затвердження обов'язкового мінімального асортименту лікарських засобів для аптек", наказ МОЗ України від 01.11.2010 № 933 "Про затвердження Обов'язкового мінімального асортименту лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптек та аптечних пунктів на період загрози епідемії грипу".

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація наказу не потребує додаткових матеріальних та інших витрат з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу необхідно погодити з Державним комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва України, Секретаріатом урядового уповноваженого європейського суду з прав людини та підлягає державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

Проект наказу не містить ризики вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення громадської антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Проект наказу розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я (http://www.moz.gov.ua) для проходження процедури громадського обговорення.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів

Прийняття наказу дозволить поліпшити гарантований мінімальний рівень медикаментозного забезпечення населення, в тому числі й на період загрози епідемії грипу, в аптечних закладах України, а також сприятиме спрощенню роботи як фармацевтичних працівників у аптечних закладах, пов'язаної з необхідністю забезпечувати постійну наявність таких лікарських засобів відповідно до Переліків 1 та 2, так і центрального органу виконавчої влади з лікарських засобів та підпорядкованих йому територіальних органів виконавчої влади з лікарських засобів, що забезпечують здійснення моніторингу наявності цих лікарських засобів і виробів медичного призначення в аптечних закладах.

Перший заступник Міністра Р.О.Моісеєнко

Завантажити: dod_proect_05042012.rar ( 11.9 Kb )

Джерело: www.moz.gov.ua

Похожие материалы