Фармацевтичним компаніям України необхідно покращити корпоративну соціальну відповідальність

22 березня, Київ – відбулась прес-конференція під час якої Центр «Розвиток КСВ»,  МБФ «Здоров’я українського народу» та компанія «Моріон» оголосили про початок реалізації  Ініціативи з покращення корпоративної соціальної відповідальності фармацевтичних...

22 березня, Київ – відбулась прес-конференція під час якої Центр «Розвиток КСВ», МБФ «Здоров’я українського народу» та компанія «Моріон» оголосили про початок реалізації Ініціативи з покращення корпоративної соціальної відповідальності фармацевтичних та медичних компаній України.

Фармацевтичний ринок України характеризується стабільністю та невпинною тенденцією до росту – 12-17% щорічно. На сьогодні, він є другим за обсягом серед країн СНД. Специфіка бізнесу вимагає від компаній високого рівня соціальної відповідальності, оскільки, фактично, мова йде про здоров’я українських громадян. „Вже давно прийшов час впровадження соціальної відповідальності фармацевтичними компаніями в Україні. Загалом, сам процес КСВ виникає з того, що фармацевтичний бізнес має бути соціально-відповідальним, адже він надзвичайно тісно пов’язаний зі здоров’ям людей. Тож ідея КСВ має підгрунтя для підтримки всіма фармкомпаніями” – відмітив Павло Кишко, керівник департаменту маркетингу та PR компанії „Моріон”.

З метою визначити стан соціальної відповідальності українського фармацевтичного ринку, Центр „Розвиток корпоративної відповідальності” провів оцінку веб-сайтів 20 найбільших фармацевтичних компаній України стосовно рівня розкриття інформації з КСВ за методологією Індексу прозорості, розробленою компанією BeyondBusiness (Ізраїль). Головні критерії: нефінансова звітність, зміст, навігація, доступність.

За результатами Індексу, середній рівень розкриття інформації з КСВ на сайтах компаній склав лише 10%. Такий низький результат доводить, що фармкомпанії ще не приділяють достатньо уваги висвітленню власних соціальних і екологічних проектів та ініціатив на своїх веб-ресурсах. Більше того, лише 6 компаній з 20 (Артеріум, ActavisUkraine, BayerUkraine, GlaxoSmithKline, Дарниця, Нікомед) мають на сайті окремий розділ, присвячений КСВ. А компанії Novartis Ukraine, KRKA Ukraine, ІнтерХім Україна та OmegaPharmaUkraine взагалі не мають власних веб-сайтів. До речі, за винятком ІнтерХім Україна, ці компанії є представництвами відомих міжнародних брендів з розробленими КСВ-стратегіями.

Лідером Індексу Прозорості серед фармакологічних компаній стала корпорація «Артеріум» – єдина серед всіх оцінюваних компаній сектору, що має нефінансовий звіт. ЇЇ рівень розкриття інформації склав 45%. Серед трійки лідерів також компанії Дарниця та Нікомед (обидві мають рівень розкриття інформації 13,5 %).

Коментуючи результати Індексу прозорості та підзвітності Марина Саприкіна, голова правління Центру „Розвиток КСВ”, відмітила: „Важливо, що міжнародні фармацевтичні компанії є визнаними лідерами КСВ. Наприклад, Novartis, яка не отримала жодного балу за нашим Індексом через відсутність веб-сайту, стала найбільш відповідальною компанією 2011 року за версією Fortune. Bayer, Sanofi,GlaxoSmithKline, що також представлені в Україні, були включені до Індексу сталого розвитку ДоуДжонса за 2011 рік. Тож українським компаніям ще потрібно багато працювати у напрямку покращення власної соціальної відповідальності”.

Індекс прозорості чітко показав надзвичайно низький рівень обізнаності компаній медико-фармацевтичного сектору з темою корпоративної соціальної відповідальності. Саме тому, МБФ «Здоров’я українського народу», Центр «Розвиток КСВ» і видавництво «Моріон» розпочали реалізацію спільної Ініціативи з покращення КСВ фармацевтичних та медичних компаній України, яка включатиме проведення різноманітних освітніх заходів. Перший крок – проведення 19 квітня 2012 р. інформаційно-практичного семінару з КСВ для представників фармацевтичних компаній України.

Сергій Сошинський, президент МБФ «Здоров’я українського народу», зазначив: „ КСВ є тим мірилом, яке демонструє відповідальність компанії перед суспільством. Ми прагнемо збільшення позитивного впливу українських фармацевтичних компаній на збереження здоров’я людей. Власне, це і є головна місія нашого проекту. Майбутній семінар – це перший суттєвий крок на шляху її досягнення, який, у першу чергу, має заповнити освітню прогалину з КСВ фармацевтичних та медичних компаній. Важливими напрямками спільної роботи із провідними бізнес компаніями сегменту охорони здоров‘я є: пропаганда профілактики захворювань, екологічні програми, а також проект з утилизації лікарських засобів з домашніх господарств, реалізацію якого ми почнемо найближчим часом спільно із соціально – відповідальними виробниками ліків та провідними аптечними мережами”.

За додатковою інформацією звертайтесь: Бердник Юлія, [email protected] моб.тел.: 097 02 84 277.

***

Центр «Розвиток КСВ» www.csr-ukraine.org

Провідна експертна організація з КСВ в Україні, член Правління Глобального договору ООН (2010-2012), організаційний стейкхолдер GRI, національний партнер CSR Europe (Брюссель) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (WBCSD, Женева). Організація об’єднує 25 компаній України. Центр надає консультації з питань розробки стратегії, програм та комунікацій з КСВ, проведення моніторингу та оцінки ефективності проектів, підготовки і верифікації нефінансової звітності.

Компанія «МОРІОН» www.morion.ua

Провідне українське підприємство, яке спеціалізується: на систематизації інформації щодо лікарських засобів та сервісу по питанням аналітики, управління та маркетингу на фармацевтичному ринку, а саме: Інформаційне інтернет-видання — АПТЕКА online. www.apteka.ua; Спеціалізовані видання: газета «Щотижневик АПТЕКА», довідник «КОМПЕНДІУМ — лікарські засоби»; Програмні продукти для автоматизації аптек: інформаційна система «Лікарські засоби», облікова система «Аптека», система замовлення «Фармзаказ АПТЕКА»; Інформаційно-аналітичні продукти: система дослідження фармринку «PharmXplorer», BI-рішення на платформі QlikView, синдикативна база даних фахівців та закладів охорони здоров’я «aXioma»; Програмне забезпечення для управління маркетингом «Pharma HRM»; Маркетингові дослідження серед лікарів, фармацевтів, споживачів.

МБФ «Здоров’я українського народу» www.healthup.org.ua

Міжнародний благодійний фонд, що реалізовує лідерські і іноваційні програми сприяння збереженню психічного, соціального і фізичного здоров'я українського народу. Фонд є членом Американської Торгівельної Палати, Громадської Ради при МОЗ України, Українського Форуму Благодійників, Асоціації Благодійників України, підписантом Української мережі Глобального Договору ООН, організатором Конкурсу “Національна Медична Премія” та Реєстру “ТОП100 в медицині”.

Похожие материалы