Децентралізація закупівлі медпрепаратів призведе до їх подорожчання

Передача повноважень щодо закупівлі ліків по тендерах з центрального апарату Міністерства охорони здоров'я в регіони може призвести до їх подорожчання на 10%-40%. Про це повідомив начальник лікувально-організаційного управління Національної...

Передача повноважень щодо закупівлі ліків по тендерах з центрального апарату Міністерства охорони здоров'я в регіони може призвести до їх подорожчання на 10%-40%. Про це повідомив начальник лікувально-організаційного управління Національної академії медичних наук України Василь Лазоришинець.

«Якщо оцінювати це з тієї передісторії, яка була, коли запровадили децентралізовані закупівлі по інсуліну, то в результаті з 27 регіонів тільки в одному, в Полтавській області, він подешевшав на 10%, а в середньому інсулін подорожчав на 40%. У деяких регіонах ціни на ці важливі ліки підвищилися на 90%», – заявив експерт.

Крім того, Василь Лазоришинець додав, що децентралізовані закупівлі можуть призвести до втрати контролю над якістю закуповуваних лікарських засобів. «Це може привести до втрати контролю над якістю закуповуваних ліків, і як це все відбувається», – вважає він.

Раніше проти децентралізації закупівель лікарських виступали представники Дорадчої ради співтовариств з питань доступу до лікування в Україні (UCAB). На думку організації, «це може зірвати забезпечення пацієнтів життєво необхідними ліками». Також UCAB наголошувала на поліпшенні прозорості держзакупівель ліків.

«Уперше пацієнти зможуть впливати на державні закупівлі антиретровірусних препаратів», – наводить приклад Дорадча рада.

У 2011 році на тендери почали подавати заявки українські виробники. Вперше переможцями тендерів МОЗу на закупівлі за державні кошти стали компанії «Дарниця» і «Фармак».

У проекті Держбюджету на 2012 рік пропонується децентралізувати закупівлі у сфері охорони здоров'я. З близько трьох млрд грн держфінансування на ці цілі в Києві планується залишити десь 100 млн грн, а інші кошти – передати у вигляді субвенцій до обласних бюджетів.

Джерело: www.ukrinform.ua

Похожие материалы