МОЗ підбило підсумки держзакупівель у 2011 році

В 2011 році переможцями тендерних закупівель стали вітчизняні фармвиробники. Це вперше, коли вітчизняні фармкомпанії виступали самостійно, без посередників.

В 2011 році переможцями тендерних закупівель стали вітчизняні фармвиробники. Це вперше, коли вітчизняні фармкомпанії виступали самостійно, без посередників.

"Одним зі здобутків цьогорічних торгів стало те, що в 2011 році в торгах взяло участь 11 українських фармацевтичних компаній, і серед переможців за певними лотами тендерних торгів в цьому році перемогли вітчизняні виробники лікарських засобів. Наприклад, переможцем в цьому році вперше став потужний фармвиробник – компанія «Дарниця»", – зазначив міністр охорони здоров'я України Олександр Аніщенко.

Олександр Аніщенко зазначив, що зазначив, що сьогодні Міністерство охорони здоров'я та Уряд України зацікавлені, щоб країна менше була залежною від імпортних препаратів.

«Сьогодні в Україні є потужні фармацевтичні компанії, і нам необхідно проводити політику імпортозаміщення – нарощувати власне виробництво лікарських засобів, виробляти найбільш необхідні для населення препарати для того, щоб країна була забезпечена якісними вітчизняними ліками», – підкреслив міністр.

Порівняно з 2010 роком, в 2011 році МОЗ істотно підвищило ефективність державних закупівель, досягло значної економії бюджетних коштів та закупило більше лікарських засобів для населення. Як зазначив міністр охорони здоров'я України Олександр Аніщенко, в 2011 році вдалося змінити підхід до закупівель лікарських засобів за державний кошт: «Нам дуже часто нарікали, що міністерство закуповує не ті ліки і орієнтується скоріш на інтереси певних виробників, ніж населення. В 2011 році була переглянута номенклатура майже по всім напрямкам. Для того, щоб до списків препаратів, які закуповуються за державні кошти, увійшли дійсно ефективні лікарські засоби, до роботи ми залучили не лише фахівців МОЗ, а й лікарі-практиків з регіонів. Це дало змогу закупити дійсно ефективні ліки», – підкреслив міністр.

Окрім того, в 2011 році розширилось коло учасників торгів. Аналіз номенклатури закупівель 2010 року показав, що з 1,44 млрд грн 80% виграли 7 фармкомпаній. В цьому році в державних торгах взяло участь близько 70 компаній. Таке розширення кола учасників торгів усуває можливість змови з боку певних фірм, створює сприятливі умови здорової конкуренції і дозволяє зменшити вартість препаратів, які закуповують за державний кошт, і відповідно – забезпечити більшу кількість населення необхідними ліками.

Зміна номенклатури та проведена робота дали можливість в 2011 році досягти економії 140 млн грн. Ці кошти спрямованіі на додаткову закупівлю препаратів, що дозволило забезпечити за обмеженого бюджетного фінансування більшу кількість хворих життєво необхідними ліками. Наприклад, за програмою «онкологія та онкогематологія» на зекономлені в ході торгів кошти додатково закуплено препаратів на суму 35 600 000 грн, за програмою «імунопрофілактика населення» додатково закуплено вакцин на суму 15,2 млн грн тощо. Лише за підсумками торгів при закупівлі одного з препаратів для лікування гіпофізарного нанізму вдалося досягти зниження вартості порівняно з минулим роком на 52,9%, при цьому економія коштів склала 15,3 млн грн.

У 2012 році планується максимально збільшити забезпечення найнеобхіднішими ліками першого ряду всіх пацієнтів, а не вибірково. Цьому сприятимуть жорсткий підхід до цінової політики: ліки мають бути якісними, але доступними, для забезпечення якомога більшої кількості хворих. Міністерство працює над введенням електронних торгів, які сприятимуть значній економії коштів, збільшенню кількості учасників торгів і зниженню ризику корупції.

Джерело: www.moz.gov.ua

Похожие материалы