Держлікслужба викрила незаконну торгівлю ліками

Завдяки допомозі небайдужих журналістів відомого в Україні видання в м. Київ було викрито аптечний кіоск, який здійснював незаконну торгівлю рецептурними препаратами.

Завдяки допомозі небайдужих журналістів відомого в Україні видання в м. Київ було викрито аптечний кіоск, який здійснював незаконну торгівлю рецептурними препаратами.

Минулого тижня на адресу Державної служби України з лікарських засобів звернувся журналіст відомого в Україні видання. Він повідомив, що під час журналістського розслідування в аптечному кіоску на станції метро «Либідська» виявив факт продажу в одні руки лікарського засобу «Кодтерпін» у величезній кількості. Журналіст дізнався, що даний препарат є дуже популярним серед наркозалежних осіб, тому надіслав звернення з проханням провести відповідну перевірку.

Інспектори Держлікслужби України наступного після звернення дня здійснили перевірку зазначеного у запиті аптечного кіоску. Його працівники викликали телефоном господаря, який пообіцяв прибути на місце подій за 10 хвилин (згідно з вітчизняним законодавством, інспектор може провести перевірку виключно в присутності господаря аптечного закладу). Даремно прочекавши дві години біля кіоску, інспектори зробили висновок, що над ними не просто знущаються, а уникають проведення перевірки, адже через віконце аптечного кіоску було добре видно рецептурні препарати у значній кількості.

Надані накладні виявили також факт закупівлі аптечним закладом аномально великої кількості лікарського засобу «Кодтерпін», як на звичайний аптечний кіоск. Сумніви також викликав і рівень освіти працівників аптеки – одна з них перелякано питала, якою буде відповідальність за недопущення інспекторів в кіоск – адміністративна чи кримінальна.

Зрозуміло, що проведення перевірки могло мати лише плачевний для господаря результат, саме тому він не мав наміру допускати проведення перевірки в аптечному закладі.

Інспектори Держлікслужби України склали Акт про відмову ліцензіата в проведенні перевірки органом ліцензування. Відповідний акт було розглянуто на найближчому засіданні робочої групи з питань ліцензування Держлікслужби України (29 листопада 2011 року), яка прийняла єдине можливе рішення, що допускає в даному випадку українське законодавство – позбавила господаря даного аптечного кіоску ліцензії на право провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарських засобів.

Держлікслужба звертає увагу, що, на жаль, випадки порушення аптечними кіосками Ліцензійних умов давно стали «нормою». І найчастіше це стосується реалізації ними ліків рецептурної групи. Саме тому проектом наказу нових Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами передбачається припинення існування такого виду аптечного підрозділу, як «аптечний кіоск». Суб’єктам господарської діяльності буде надано один рік від моменту прийняття даного документу для того, аби привести роботу аптечних закладів у відповідність до нових Ліцензійних умов.

Даний проект наказу вже пройшов громадське обговорення і наразі знаходиться на реєстрації в Міністерстві юстиції України.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы