Ми ставимо заслін для потрапляння неякісних ліків в Україну, – Аніщенко

«Міністерством робляться певні кроки для розробки та подальшого випуску життєво необхідних медичних препаратів на базі вітчизняних фармацевтичних підприємств. Саме створення власного виробництва необхідних препаратів дозволить забезпечити наших громадян..

«Міністерством робляться певні кроки для розробки та подальшого випуску життєво необхідних медичних препаратів на базі вітчизняних фармацевтичних підприємств. Саме створення власного виробництва необхідних препаратів дозволить забезпечити наших громадян якісними та доступними ліками», – зазначив міністр охорони здоров'я України під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України.

Він повідомив, що інвестиції у розвиток вітчизняної фармацевтичної промисловості не тільки підвищують технологічний рівень вітчизняних виробників і якість препаратів, а й підсилюють їх експертний потенціал. Міністр навів цілий ряд прикладів ефективних інвестиційних проектів в Україні. Зокрема, Олександр Аніщенко відзначив плідне співробітництво американського фармацевтичного гіганту, компанії «Елі Лілі» (Eli Lilly) із заводом «Фармак» в галузі виробництва ефективних вітчизняних ліків для лікування діабету (заводу «Фармак» була передана ліцензійна технологія повного циклу виробництва людського рекомбінантного інсуліну); інвестування російського виробника «Фармстандарт» в українську компанію «Біолік» (м. Харків), який спеціалізується на виробництві вакцин, та ін..

«Наприклад, передача технології виробництва вакцини «Пентаксім» (вакцини для профілактики дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту) компанією «Санофі Пастер» (Франція) українському підприємству «ФАРМЕКС ГРУП» (м. Бориспіль, Київська обл.) і випуск вітчизняним виробником вакцин дозволило суттєво знизити ціну при закупівлі цієї вакцини, а відповідно, забезпечити більшу кількість населення цим імунобіологічним препаратом», – повідомив міністр.

Олександр Аніщенко підкреслив, що саме формування прозорих ринкових умов функціонування фармацевтичного ринку, які базуються на європейських підходах, є привабливим для інвестування в фармацевтичну галузь Україні, а отже – для розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі, і, відповідно, економіки України.

Окрім того, за його словами, ключовим для розвитку вітчизняного виробництва фармацевтичних препаратів та стимулювання експорту вітчизняної фармацевтичної продукції є створення нормативної бази, яка відповідала б міжнародним стандартам.

Він зазначив, що Міністерством охорони здоров'я України та Держлікслужбою України були зроблені наступні кроки в цьому напрямку. Зокрема, були запроваджені національні правила належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice, GMP), які повністю відповідають Європейським правилам з належної виробничої практики лікарських засобів для людини.

«Впровадження в Україні вимог GMP, а також вступ регуляторного органу України у сфері обігу лікарських засобів до PIC/S дозволило зробити «правила гри» на фармацевтичному ринку прозорими та зрозумілими для світової спільноти, що вже дало певні позитивні результати. Лише у першому півріччі 2011 року об'єм експорту готових лікарських засобів з України склав 675 млн грн, підвищившись у порівнянні з аналогічним періодом минулого року майже на 20%», – зазначив Олександр Аніщенко.

Введення стандартів GMP дозволяє гарантувати, що до України не потраплять неякісні ліки: «Ми ставимо заслін для потрапляння неякісних ліків у нашу країну. Впровадження вимог GMP дозволяє гарантувати, що ліки, які надходять до України, були вироблені в належних умовах і мають належну якість», – підкреслив Аніщенко.

Джерело: www.moz.gov.ua

Похожие материалы