«Мезим» і «Фестал» - лідери серед підробок ліків

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України торік заборонила реалізацію понад 2,5 млн упаковок (на суму 17 млн гривень) неякісних, фальсифікованих та незареєстрованих лікарських засобів. З них 2 млн 153 тис. 638 упаковок було...

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України торік заборонила реалізацію понад 2,5 млн упаковок (на суму 17 млн гривень) неякісних, фальсифікованих та незареєстрованих лікарських засобів. З них 2 млн 153 тис. 638 упаковок було знищено за приписами Держлікінспекції, а 446 тис. повернуто постачальникам.

Про це на прес-конференції повідомив Олексій Соловйов.

«Перше місце в Україні за структурою захворюваності займають захворювання системи кровообігу. А за структурою споживання у нас на першому місці перебувають лікарські препарати від захворювань шлунково-кишкового тракту», – сказав він.

Соловйов зазначив, що підробляють насамперед найбільш рекламовані лікарські препарати, які мають найбільший обсяг продажів. Зокрема, це ферментні препарати «Мезим» й «Фестал».

Заборонені до реалізації ліки становлять 1,5% від загального обсягу реалізації. Цей показник відповідає аналогічним у Польщі, Словаччині, Угорщині.

Пан Соловйов підкреслив, що реалізація медпрепаратів заборонена тільки на підставі результатів лабораторного контролю.

У 2010 році найчастіше вилучали з обігу через її невідповідність вимогам законодавства продукцію іноземних виробників:

- «Наброс Фарма Пвт.Лтд», Індія – 24 приписи;

- «Юнік Фармасьютикал Лабораториз», Індія – 9 приписів;

- «Д-р Редді'с Лабораторіс Лтд», Індія – 6 приписів;

- ТОВ «Фармтехнологія», Республіка Білорусь – 4 приписи.

Протягом 2010 року територіальними органами Держлікінспекції МОЗ здійснено 1096 спільних перевірок з правоохоронними органами. За їх результатами: надано 551 припис про усунення порушень вимог законодавства; надано 496 приписів про заборону лікарських засобів; складено 309 постанов.

Усього в 2010 році Держлікінспекцією було стягнуто з суб’єктів господарської діяльності за адміністративні правопорушення законодавства в сфері контролю якості лікарських засобів штрафів на суму 794 419 грн.

Протягом 2010 року на адресу Держлікінспекції МОЗ України надійшло 590 звернень громадян щодо питань якості лікарських засобів, їхньої реклами та реклами виробів медичного призначення.

Пан Соловйов додав, що планові перевірки якості ліків також проводять на етапі роздрібної реалізації в аптеках: зразки медпрепаратів вилучають, відправляють на лабораторний контроль, а за його результатами ухвалюють рішення.

Він пояснив, що небезпека фальсифікованих ліків полягає у відсутності очікуваного лікувального ефекту, оскільки препарат або взагалі не містить діючої речовини, або – в недостатній кількості.

«Тому фальсифікований препарат не становить прямої небезпеки у процесі застосування. Його небезпека в тому, що хворий чи лікар розраховують на певну лікувальну дію, але не отримують її», – зазначив пан Соловйов.

Похожие материалы