Держлікслужба розробить механізм контролю за торгівлею ліками через Інтернет

Держслужба з лікарських засобів в проекті Ліцензійних умов, що регламентують виробництво і торгівлю лікарськими засобами в Україні, передбачила цілковиту заборону реалізації ліків через Інтернет – до розробки механізму контролю цього виду торгівлі,...

Держслужба з лікарських засобів в проекті Ліцензійних умов, що регламентують виробництво і торгівлю лікарськими засобами в Україні, передбачила цілковиту заборону реалізації ліків через Інтернет – до розробки механізму контролю цього виду торгівлі, повідомив глава служби Олексій Соловйов.

В ефірі програми «Соціальний статус» на телеканалі Tonis він сказав, що його службі знадобиться «...певний час — можливо, рік, може бути, два — для того, щоб ми визначилися в тих інструментах, механізмах, за допомогою яких ми цей вид діяльності будемо контролювати».

На сьогоднішній день, повідомив він, кількість неякісних, тобто таких, що втратили свої характеристики в процесі неналежного зберігання або транспортування, а також фальсифікованих лікарських засобів на українському ринку становить близько 1%. Завдяки збільшенню кількості перевірок аптечних та лікувальних установ України, Держслужба з лікарських засобів в 2011 році заборонила до продажу 2,7 млн упаковок препаратів на суму 29 млн грн проти 2,5 млн упаковок на суму близько 20 млн грн в 2010 році. Олексій Соловйов зазначив, що, як правило, фальсифікат потрапляє до легальної партії ліків, якщо в процесі доставки препаратів від заводу-виробника до аптеки беруть участь 5-6 дистриб’юторів.

Олексій Соловйов закликав громадян повідомляти інформацію про неякісні або фальсифіковані препарати в територіальні відділення Держслужби, щоі розташовані у кожному обласному центрі, координати відділень можна отримати в будь-якій аптеці. «Це дуже тонко відчувають ті хворі, які постійно приймають одні і ті ж лікарські препарати. Достатньо взяти упаковку в руки або дістати з блістера таблетку, і ти вже бачиш, що вона якось відрізняється. Безумовно, на такі речі потрібно реагувати», – зазначив голова Держслужби з лікарських засобів. За його словами, в поточному році Держслужба опрацювала понад 600 подібних скарг від населення.

Джерело: tonis.ua

Похожие материалы