Україна та США підписали Меморандум про взаєморозуміння

На знак визнання важливої ролі, яку відіграють лікарські засоби в процесі порятунку життя, відновлення здоров’я, лікування та профілактиці захворювань, Державна служба України з лікарських засобів (Держлікслужба України) та Фармакопейна Конвенція США (T..

На знак визнання важливої ролі, яку відіграють лікарські засоби в процесі порятунку життя, відновлення здоров’я, лікування та профілактиці захворювань, Державна служба України з лікарських засобів (Держлікслужба України) та Фармакопейна Конвенція США (The United States Pharmacopeia — USP) 26 жовтня 2011 року підписали Меморандум про взаєморозуміння (МПВ) зі співпраці у низці важливих напрямів, що стосуються стандартів якості лікарських засобів.

Меморандум спрямований на підвищення рівня інформованості щодо якості та безпеки лікарських засобів шляхом активної публічної пропаганди та рекламної підтримки, на розробку довгострокової стратегії, яка сприятиме впевненості у тому, що медичні препарати гарантованої якості та безпеки стають доступними для громадськості, на зусилля, спрямованіі на боротьбу з контрафактними та неякісними ліками.

Держлікслужба України є центральним органом виконавчої влади, її діяльність спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України. Держлікслужба України забезпечує нагляд за якістю та безпекою лікарських засобів та супутніх товарів. USP, будучи науковою некомерційною організацією, розробляє стандарти якості для медичних препаратів, харчових інгредієнтів та дієтичних добавок. Стандарти USP, що стосуються ліків, забезпечені правовим захистом з боку Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та ліків Сполучених Штатів Америки. Крім того, стандарти, розроблені USP, використовуються виробниками та працівниками регуляторних органів у понад 130-ти країнах світу.

Меморандум підписаний Олексієм Соловйовим, Головою Державної служби України з лікарських засобів, та доктором Роджером Уїльямсом, головним виконавчим директором USP, у м. Москва (Російська Федерація). Нова угода грунтується на попередніх партнерських відносинах, що склались між USP та партнерами з України, включаючи угоду, підписану у 2010 році з українським науковим фармакопейним центром якості лікарських засобів. Минулого року USP також спонсорувала запрошення двох українських вчених у своїй штаб-квартирі у США.

За словами д. Уільмса, «...глобальне співтовариство виграє від узагальнених знань та інформації, що допоможуть підняти рівень якості лікарських засобів та зробити його доступним максимально можливій кількості людей. USP та Держлікслужба впевнені, що скоординовані дії між нашими двома групами можуть сприяти прогресу нашої спільної мети, спрямованої на глобальний захист охорони здоров’я через партнерство, що базується на високих стандартах якості».

Олексій Соловйов погодився: «Покращення якості лікарських засобів важливе для жителів України. В той час як виробництво та експорт продукції набувають все більш глобального характеру, населення України отримає вигоду від розширення наукових знань та навчання, які можуть забезпечити доступність лікарських засобів належної якості в нашій країні.

Науковий обмін матиме ключове значення для всіх потенційних сфер співробітництва між інспекцією та USP, як зазначено в МПВ. Ці кроки можуть включати в себе наукові наради, практикуми та семінари, обмін програмами за участю запрошених науковців та підготовку фахівців, діяльність, яка сприятиме гармонізації стандартів, а також ширше використання сучасних лабораторних стандартів.

Наводимо повний текст документу:

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы