Держлікслужба провела громадське обговорення проекту Ліцензійних умов

26 липня 2011 р. у Державній службі України з лікарських засобів відбулася нарада з дистриб’юторами та представниками роздрібної ланки, яка продовжила низку зустрічей з обговорення проекту наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Ліцензійн..

26 липня 2011 р. у Державній службі України з лікарських засобів відбулася нарада з дистриб’юторами та представниками роздрібної ланки, яка продовжила низку зустрічей з обговорення проекту наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами». До документу вже внесено усі пропозиції, що були запропоновані на попередніх нарадах.

Відкриваючи нараду, керівник регуляторного органу зазначив, що проект Ліцензійних умов спрямований у першу чергу на захист інтересів пацієнтів і надання їм гарантій отримання якісних, безпечних та ефективних лікарських засобів. Під час обговорення його учасники – і дистриб’ютори, і представники роздрібної ланки – надали значну кількість пропозицій та зауважень до цього документу, які було обговорено з представниками фармгалузі. Пан Соловйов подякував усім за спільну роботу. Він проінформував, що вже 1 серпня 2011 року буде опубліковано остаточний варіант проекту Ліцензійних умов.

Пані Демченко нагадала, що питання закриття аптечних кіосків через рік у містах не стало предметом особливих дискусій під час обговорення з представниками фармбізнесу. Справа в тому, що протягом останніх двох років в містах спостерігається значне зменшення кількості аптечних кіосків. За такий же період аптечний ринок країни демонструє приріст як у натуральному, так і в грошовому вираженні. Так, у 2010 році на 15% виросли продажі в аптечних закладах України порівняно з 2009 роком.

Стосовно регуляції діяльності аптечних закладів, власниками яких є фізичні особи-підприємці, пані Демченко зауважила, що обмеження прав ФОП не є питанням Ліцензійних умов. Спочатку необхідно вирішити його на рівні нормативного акта вищого порядку — Господарського кодексу.

Учасники ринку самі запропонували внести у проект положення, згідно з яким відсутність документального підтвердження походження товарів у аптечному закладі будь-якої форми власності унеможливить виконання Ліцензійних умов. Така норма дозволить регуляторному органу ефективно контролювати обіг лікарських засобів у аптечних закладах, що належать ФОПам. Крім того, у разі, якщо власником аптечного закладу є ФОП, з метою виконання дотримання Ліцензійних умов інспектори контролюватимуть кількість укладених трудових договорів та реально працюючих співробітників.

Стосовно забороненої в України торгівлі ліками через Інтернет, Перший заступник Голови Держлікслужби України пояснила, що, якщо в аптеки є фактична адреса, за якою вона проваджує свою діяльність, є ліцензія на торгівлю лікарськими засобами, то вона може скористатися можливістю запропонувати свої послуги з доставки через мережу Інтернет. Це не заборонено. Але якщо в аптеки відсутня ліцензія, відсутня власне аптека, то діяльність таких суб’єктів господарської діяльності поза законом. Така практика діє і в країнах Європейського Союзу, адже саме через Інтернет-аптеки продаються неякісні, незареєстровані та фальсифіковані лікарські засоби.

Значну увагу фахівці Держлікслужби України приділили забезпеченню ліками сільського населення. Зокрема, проектом Ліцензійних умов передбачено, що в разі відсутності в селі аптеки роздрібна торгівля лікарськими засобами за переліком, встановленим наказом МОЗ, може здійснюватися в приміщеннях фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів, сільських, дільничних лікарень, амбулаторій, амбулаторій загальної практики — сімейної медицини працівниками цих закладів, які мають медичну освіту, на підставі договорів, укладених із суб’єктом господарювання, який має відповідну ліцензію, за умови, що відпуск буде здійснено особою з медичною освітою.

В нараді взяли участь Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов, перший заступник Голови Держлікслужби України Інна Демченко, директор дистриб’юторської компанії «БаДМ» Олександр Дитятковський, директор ТОВ «Аптеки медицинской академии» Сергій Гончаров, Голова Громадської ради при Держлікінспекції МОЗ Тетяна Котляр, директор Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України» Оксана Гуленко, голова правління громадської організації «Фармацевтична асоціація Дніпропетровської області» Тамара Литвиненкова, голова Миколаївської фармацевтичної асоціації «ФармРада» Олена Пруднікова, керівник аналітичної служби компанії «Proхima Research» Олег Добранчук.

Джерело: www.diklz.gov.ua

Похожие материалы