Коли буде прийнято Закон «Про медичне страхування»?

Експерти не виключають, що закон про обов`язкове медичне страхування досі не прийнято через корупцію. Про це свідчать дані експертного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна щодо намірів Міністерства охорони здоров`я реформувати галузь.

Експерти не виключають, що закон про обов`язкове медичне страхування досі не прийнято через корупцію. Про це свідчать дані експертного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна щодо намірів Міністерства охорони здоров`я реформувати галузь.

Зокрема, Міністр охорони здоров`я України Зіновій Митник повідомив, що МОЗ розробляє ряд законопроектів, які готують підґрунтя для введення в Україні обов`язкового медичного страхування.

Водночас перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров`я В’ячеслав Передерій висловив сумнів щодо швидкої реалізації планів МОЗ. «Якщо розглянути програму Януковича, медичний розділ, то там чорним по білому написано, що зараз вони не цим не займатимуться, а до страхової медицини, до закону про медичне страхування вони перейдуть у 2014 році. Тому нічого поки що в масштабах країни не роблять, навіть натяків немає. Це – моя думка і моє переконання», – сказав народний депутат.

Голова підкомітету з питань медичного страхування і контролю реалізації державних програм у сфері охорони здоров`я Комітету ВР з питань охорони здоров`я Раїса Сорочинська-Кириленко зазначила, що законопроект «Про обов`язкове державне медичне страхування» виключає те, що медицина в Україні стане платною. «Вона буде платною, але не для пацієнта, тому що за державні гроші будуть застрахованими всі пенсіонери, а це – 13 млн. Тридцять три відсотки населення України. Буде застраховано дітей до 21 року, поки вони не здобудуть вищу освіту, і буде застраховано інвалідів дитинства. Тобто 51% людей України одержать страхові поліси за рахунок державних грошей. Ті люди, які працюють, відраховуватимуть на медичне страхування до загального фонду медицини від 1,5%, 2%, 1% і 0,5% із заробітної плати», – сказала народний депутат.

Голова підкомітету ВР з питань адаптації медично-санітарного законодавства України до законодавства Європейського Союзу Валерій Коновалюк зазначив, що законопроект – давно в парламенті, проте для того щоб провести в цілому в системі охорони здоров`я кардинальні зміни, потрібні додаткові системні рішення. «Насамперед, це – оптимізація витрат і виняткове посилення контролю за використанням бюджетних коштів. Те, що сьогодні відбувається в охороні здоров`я, – це найглибша корупція, яка викликає серйозне занепокоєння, адже це впливає на стан здоров`я населення в Україні», – повідомив він.

Стосовно того, що необхідно для реалізації такої необхідної реформи, експерт зазначив: «Це еволюційний процес. Ми нічого не вигадуємо: існує світовий досвід, і є ряд країн європейських, таких як Іспанія, які пройшли цей шлях дуже швидко і досягли вагомих результатів. Для цього потрібно кардинально змінити – не тільки в кадровому плані – керівництво Міністерства охорони здоров`я і в цілому психологію чиновників, які сьогодні оперують величезними грошима, спрямованими на ці цілі».

Також, за словами пана Коновалюка, «треба сформулювати чітку концепцію, яка включатиме кілька етапів реформи і розвитку охорони здоров`я. Це – оптимізація, це – посилення ролі держави в контролі над використанням бюджетних коштів, це – створення солідарної страхової системи фінансування охорони здоров`я і якості медичних послуг» ©.

«Я думаю, що це – комплексна реформа, її не можна провести, тільки прийнявши один закон. Тут потрібні всі механізми, які сприяли б сьогодні саме якісним перетворенням у цій сфері», – переконаний Валерій Коновалюк.

Джерело: health.unian.net

Похожие материалы